Mladinsko delo / Neformalno izobraževanje

Raziskovanje svetov vonjav, kultur in znanja

9. 2. 2024 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
destilacija eteričnih olj

V Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD) so v novo leto vstopili z obilico aktivnosti za udeležence_ke vseh starosti. Prva izmed njih je bila delavnica destilacije eteričnih olj, ki je potekala pod vodstvom dr. kem. Matica Urlepa. Udeleženke in udeleženci so bili  seznanjeni z različnimi postopki pridobivanja eteričnih olj in hidrolatov iz rastlin. Po uvodnem teoretičnem delu so se s procesom pridobivanja eteričnih olj in hidrolatov spoznali tudi v praksi in s postopkom parne destilacije pridobili eterično olje ter hidrolat iz limoninih lupin. Prijetno sobotno dopoldne so zaključili z druženjem ob limonadi.

MCDD je gostil tudi potopisno predavanje o Indiji, ki ga je vodil izkušen popotnik Miha Slapnik. Obiskovalke in obiskovalci so preko zanimivih slik in zgodb potovali po barviti Indiji. Izvedeli so mnogo zanimivosti o sikhovskem svetem templju v Amritsarju, mističnem Varanasiju, divjih tuk-tuk vožnjah v Delhiju, čarobnih sončnih vzhodih v objemu Himalaje, vznemirljivih vožnjah z vlakom, indijskem podeželju, kulinariki, navadah ter sklepanju prijateljstev. Poleg znanja in inspirativnih zgodb o doživetih prigodah so pridobili tudi številne koristne popotniške nasvete.

Potopisu je sledil nepozaben glasbeni dogodek, ki ga je v prostorih MC Patriota priredil kolektiv festivala Roots in the woods. Nastopila je skupina Wicked dub division, ki je že skoraj 20 let uveljavljena na svetovni roots reggae in dub glasbeni sceni. Za ogrevanje publike so z energičnimi nastopi poskrbeli_e tudi DJ-ka Anásta ter DJ-i iz vrst domačega kolektiva Gonobeats. Dogodek je bil pravo doživetje za ljubitelje_ice dub glasbe, saj je ponudil mešanico tradicionalnih in sodobnih zvokov, ki so se prepletali v harmonično celoto.

Za zaključek meseca so v prostorih MC Patriota priredili_e dogodek »Pub kviz: Everything goes«, ki se ga je udeležilo veliko ljubiteljev znanja. Udeleženci_ke so imeli_e priložnost razgibati svoje možgane na različnih področjih in se v skupinah potegovati za praktične nagrade. Svoje znanje so preizkusili_e na področjih svetovne umetnosti, filma, glasbe skozi različna obdobja, kulinarike, globalnih simbolov, zgodovine in naravoslovja. Dogodek, zasnovan kot sproščen kviz splošne razgledanosti, ni bil le priložnost za tekmovanje v prijateljskem duhu in osvajanje nagrad, temveč tudi čas za druženje ter odmik od vsakodnevnih skrbi.