Vključenost

Recimo sovražnemu govoru NE!

17. 12. 2020 avtor: Uredništvo

 »Pridružite se nam. Ustavimo jurišnike netolerance in nasilja

Narodni dom Maribor se je leta 2018 skupaj z Evropskimi kulturnimi prestolnicami pridružil akciji Recimo NE sovražnemu govoru.

Takrat so razloge zanjo opisali tako: »Ker se zavedamo, da ima vsaka izgovorjena ali zapisana beseda svojo težo in posledice, ker želimo živeti in delovati v skupnosti, ki spoštuje sočloveka in njegovo dostojanstvo, ker si prizadevamo za spoštljivo, civilizirano in argumentirano komunikacijo, ker spodbujamo strpen in argumentiran dialog …«

Po dogodkih, ki smo jim priča v zadnjih dneh je jasno, da se sovražni govor pri nas ne le širi, ampak dobiva vse hujšo obliko, odkrito širi rasistične ideje in supremacizem, ksenofobijo in versko nestrpnost.

Dovoliti takšnim besedam, da ostanejo izrečene, je neetično in nemoralno. Ne opozoriti nanje in jih ne sankcionirati je nedopustno. Dovoliti, da sovražni govor postane del »normalnega« je nevarno. Zato bomo svoj glasen NE ponovili.

Več o akciji preberite tukaj. 

Več o boju proti sovražnemu govoru lahko preberete tudi na mlad.si v priročniku za boj proti sovražnemu govoru na spletu z izobraževanjem o človekovih pravicah 2020.

Vir: Narodni dom Maribor