Mladinsko delo / Vključenost

Rezultati posveta Heroji furajo v pižamah v Piranu

27. 7. 2022 avtor: Mladinski EPI center Piran

1. julija 2022 se je preko Zooma odvila predaja akcijskega načrta, torej predlogov, ki so jih v povezavi s preprečevanjem vožnje pod vplivom alkohola skupaj zbrali mladi na posvetu iniciative Heroji furajo v pižamah, 25. maja v Portorožu.

Na posvetu so sodelovali dijaki in dijakinje Gimnazije elektro pomorske šole Piran ter predstavniki NIJZ, Javne agencije RS za varnost prometa, Gasilske brigade Koper in Policijske postaje Piran, ki so mlade seznanili s problematiko pijta alkohola in vožnjo pod vplivom alkohola ter posledicami, ki jih lahko pusti takšno vedenje na posamezniku in v družbi. Prisluhnili pa so tudi zgodbi Vlada Peterlina, ki je prav zaradi alkohola v prometni nesreči utrpel hude telesne poškodbe, ki mu še danes ovirajo življenje. Prisotne je pozdravil tudi župan Občine Piran Đenio Zadković, ki je bil prisoten večji del posveta in se pogovarjal z mladimi in strokovnjaki. Strinjal se je z njimi v trditvah, da smo za kakovostno družbo soodgovorni vsi in vsak posameznik pomembno prispeva k njej.

V drugem delu posveta so udeleženci oblikovali predloge za izboljšanje stanja na področju pitja alkohola in vožnje pod vplivom alkohola v lokalni skupnosti.

Akcijski načrt najdeš tukaj.

Posvet Heroji furajo v pižamah, iniciative Zavoda VOZIM in partnerjev Toyota Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna \TBWA, je bil že 16. po vrsti, kjer so mladi prisluhnili strokovnjakom in predstavnikom lokalnih odločevalcev o varnosti v prometu in tvegani rabi alkohola. Organizirali pa so ga skupaj z Občino Piran in Mladinskim EPI centrom Piran.