S Čarobnicami do leta 2000

17. 4. 2023 avtor: Mladinski center Dravinjske doline

Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) se je na začetku marca udeležil prvega Kluba MaMa letu 2023 v Ljubljani. Na srečanju so se predstavnik in predstavnice MCDD – Aleš Sušak, Špela Pučnik, Maruša Korez in Klara Pavlič med drugim izobraževale na delavnici »Mladinsko delo in Evropska listina o lokalnem mladinskem delu«, ki jo je vodil mednarodni strokovnjak na področju mladinskega dela, Jonas Agdur.

Obiskali so tudi ljubljanske mladinske centre, zaključili pa z delavnico in pregledom dobrih praks na področju krepitve mladinskih centrov za podporo mladim v duševnih stiskah. MCDD je v sklopu tega predstavil aktualni projekt Najdi.se, ki ga izvaja v partnerstvu z Zavodom Vozim.

V marcu so v MC Patriotu otvorili tudi razstavo »Čarobnice«, avtorja Mateja Škoberneta. Predstavil se je s 7-imi deli, ki so še vedno na voljo za ogled na FB strani MC Patriot in v virtualni razstavi na Artsteps.com.

Avtor razstave pravi: »Čarobnice, ki bi jim lahko rekli kar novodobne čarovnice, so ženske, ki s svojim delom in obstojem navdihujejo. Vsaka na nek svoj pristen način pušča v ljudeh nekaj, kar jim polepša dan, privabi nasmeh.«.

Čarobnice
Čarobnice

Zabavali so se tudi na tretjem Roots in the Woods preparty-ju, z Buriman-om, reggae in dub producentom, soustanoviteljem projekta Moa Anbessa (2001).

Čarobnice
Čarobnice

V sodelovanju z Rdečim križem Slovenije OZ Slovenske Konjice (RKS OZSK) so v MC Patriotu organizirali izmenjevalnico oblačil »Patriot boutique«. Ta je prvič potekal cel vikend in sicer od 24. do 26. marca. Rabljena oblačila so prinesli obiskovalci in obiskovalke dogodka same, nekaj pa jih je priskrbel RKS OZSK. Izmenjevalnica je potekala po principu ‘oblačilo za hrano’, zbrano hrano pa je RKS OZSK razdelil socialno šibkejšim iz lokalnega okolja. Akcija je bila zelo uspešna, v prihodnosti pa si želijo, da bi bila še obširnejša.

Kulturno umetniško društvo Gonobeats, je v prostorih MCDD konec marca izvedlo četrto delavnico v sklopu projekta Beats Lab: Socialna omrežja pod mikroskopom. Sofinancira ga program Erasmus+, izvajajo pa ga v partnerstvu s Klubom študentov Dravinjske doline. Predavateljica Ilina Dimovska, je udeležencem in udeleženkam predstavila osnove upravljanja družbenih omrežji, uporabo komunikacijskih orodij in kanalov, različne platforme in algoritme, ki so v ozadju, ter kakokrepiti socialne veščine, razviti idejo, produkt ter izdelati dobre oglasne kampanje. Mladi so tako pridobili mnogo praktičnih znanj, ki jim bodo koristila pri njihovem osebnem in kariernem razvoju. Na naslednji brezplačni delavnici v aprilu, se bodo mladi preizkusili v DJ veščinah.

Delavnica o demokraciji
Delavnica o demokraciji

Zadnji teden so se dijaki in dijakinje Gimnazije Slovenske Konjice in SPSŠ Zrečeudeležili_e delavnice o demokraciji v okviru programa “Mladi odločevalci”, ki ga MCDD izvaja v sklopu programa Regionalno stičišče NVO savinjske regije Novus. 90 dijakov in dijakinj je razmišljalo o aktivnem državljanstvu – pomenu demokracije, možnostih participacije v lokalni skupnosti in lokalni samoupravi. Razmišljali so tudi o svojih izzivih in potrebah mladih v lokalni skupnosti. Te bodo v nadaljevanju programa tudi predstavili odločevalcem in odločevalkam.

Klub dijakov Dravinjske doline(KDDD) pa je za zaključek meseca organiziral tematski dogodek po imenu »Y2K party (early 2000’s)«,na katerem so mladi plesali na glasbo iz 2000-ih let. To je bila zlata doba Eminema, Beyonce in mnogih drugih, še danes zelo znanih izvajalcev in izvajalk. Dogodek je imel kodo oblačenja »2000«, za kar so poskrbeli obiskovalci in obiskovalke, KDDD pa je poskrbel za glasbo, ki jo je vrtel mlad DJ Mattias.

Delavnica o demokraciji
Delavnica o demokraciji