Mladinsko delo

S kolesom čez mejo

13. 12. 2022 avtor: Zavod Novo mesto – Mladinski center Oton

V januarju 2022 so Mladinski center Oton prvič obiskali mladi zamejski Slovenci, kolesarji iz kluba RC-KAC. Obiskali so Olimpijski center Novo mesto, bolj natančno velodrom in se družili s kolesarskimi vrstniki iz Novega mesta. V letošnjem letu so nas ponovno obiskali v decembru, v prihodnosti pa si želimo še več druženj z njimi. Na tak način MC Oton tudi na mogoče malo bolj netipičen način razvija mednarodno mladinsko delo.

S tem namenom smo se v letošnjem letu prijavili tudi na razpis, ki je bil razpisan iz strani Urada za zamejce. Naša želja je, da bi lahko bila ta srečanja bolj redna, in pa tudi bolj strukturirana. Za mlade zamejce je tudi ključno, da se povezujejo s sovrstniki in na tak način dosegajo višjo raven znanja slovenskega jezika, saj neformalno okolje v katerem bodo mladi omogoča učenje jezika skozi prakso. Vse aktivnosti, ki se načrtujejo skozi projekt povezujejo mlade z matično domovino in razvijajo tudi narodno samozavest mladih. Njihova druženja pa želimo tudi popestriti z ogledom dokumentarnega filma, kosilom in supanjem po reki Krki. Kolesarstvo vidimo ne samo kot orodje za gradnjo narodne samozavesti med mladimi na avstrijskem koroškem. Vse bolj kolesarstvo postaja tudi del kulturne identitete slovenskega naroda.

Kolesarstvo in ta projekt želimo izkoristiti kot medij in način za to, da se bodo mladi bolj vključevali v športne dejavnosti in obenem dosegali višjo raven slovenščine. Obenem pa bodo skozi delavnice razumeli tudi pomen slovenščine.

S kolesom čez mejo&url=https://www.mlad.si/s-kolesom-cez-mejo/&via=mlad_si" target="_blank">