Zabava in prosti čas / Zaposlovanje

S podkasti do večje zaposljivosti mladih

20. 12. 2023 avtor: Zavod Nefiks
mladi

Pet mladih iz Slovenije se je v okviru Mladinskega centra Vič v začetku novembra udeležilo mednarodne mladinske izmenjave v Terrassi (Španija). Skupaj z vrstniki iz Španije, Francije, Grčije in Italije so deset dni raziskovali značilnosti trga dela v svojih državah in v EU, ustvarjali podcaste, pripravili video CV-je, spoznavali drug drugega in različne kulture iz katerih prihajajo ter odkrivali svoja močna področja.

Mladinska izmenjava je bila zasnovana z namenom povečanja zaposljivosti udeležencev, spodbujanja razvoja ključnih kompetenc, mehkih veščin in osebnega razvoja. Program je temeljil na neformalni izobraževalni metodologiji, ki je vključevala delavnice, debate, skupinsko delo in obiske, obogatene z igrami, ustvarjenimi posebej za pomoč mladim pri iskanju zaposlitve. Udeleženci so se med projektom prav tako posvetili uporabi radia in podcastov kot orodja za razvoj digitalnih, socialnih in komunikacijskih veščin, pri čemer so svoj glas uporabili kot orodje za izražanje in opolnomočenje.

Manuel (17 let) je svoje vtise o izmenjavi strnil takole:
“Izmenjava je bila poučna, naučili smo se nekaj o ekonomiji in kako lahko prepoznamo svoje sposobnosti. Naučil sem se tudi da moram ceniti hrano od doma, saj sem spoznal, da vsi ne živijo na enakem življenjskem nivoju. Ljudje v Terrassi so bili prijazni, nevsiljivi, umirjeni. Ko smo hodili po mestu sem imel tak domač občutek.”