Prostovoljstvo

Sabina Pirc: “Neformalno izobraževanje odpira vrata v svet”

26. 6. 2020 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Na uredništvo mlad.si smo prejeli intervju z bodočo mladinsko delavko, Sabino Pirc, ki so ga v Društvu za razvijanje prostovoljnega dela pripravili v sklopu Erasmus+ projekta Mladi ambasadorji neformalnega učenja (Youth Ambassadors of Non-Formal Learning). S Sabino so se pogovarjali o neformalnem izobraževanju in mladinskem delu. Vabljeni k branju.

Ali nam za začetek lahko poveš nekaj o sebi? 
Sem hip hop/breakdance plesalka in plesna pedagoginja predšolskih otrok v Plesnem centru Dolenjske. Kultura hip hopa in z njo vsi njeni elementi so postali del mojega življenja že v otroštvu. Po izobrazbi sem diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok, vendar se zadnje čase nekako bolj nagibam k delu z mladimi. Kot animatorka, vzgojiteljica in mentorica sem bila vključena že v kar nekaj mladinskih letovanj in taborov v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladineRdečim križemDruštvom za cerebralno paralizo – Zveza SončekDruštvom prijateljev mladine Mojca. Ker sem še vedno v iskanju svoje prve zaposlitve, veliko časa namenim neformalnemu izobraževanju, saj se vedno rada naučim nekaj novega in zanimivega. 

Kako to, da si se odločila za izobraževanje za mladinsko delavko?
Na taborih in letovanjih sem večkrat delala s skupino mladih. Z njimi sem vedno vzpostavila trdno vez zaupanja in sproščenosti, saj jih poskušam razumeti in nikakor ne obsojati. Prijatelj je opazil razpis izobraževanja za mladinske delavce, mi ga poslal in rekel, da mi je to pisano na kožo. Ob tako hitrem tempu življenja vsaka informacija o delu z mladimi pride prav, saj v mladinskem delu res potrebuješ velik razpon znanja. V takšnem poklicu moraš biti tako pedagog kot psiholog, organizator, športnik, umetnik, zdravnik, mama, oče, prijatelj in še kaj.

Si že kdaj sodelovala v katerem od neformalnih izobraževanj? In če si, katera so to bila?
Sodelovala sem že v veliko neformalnih izobraževanjih, začelo se je že v osnovni šoli. Do sedaj se jih je nabralo kar nekaj; športni krožek, atletika, košarka, odbojka (TPV), verouk, plesne vaje (PSNM in PCD), RK motivacijski dnevi za animatorje, izobraževanje vzgojiteljev ZPM, Screen printmaking (Berkeley Art Studio, USA), Business classes in English class (San Francisco City College, USA), Izdelovalec spletnih strani in Uspešna prijava in izvedba projekta (MicroTeam), Online tečaji Adobe programov MojeZnanje.si (Photoshop, Illustrator, InDesign), DJ telovadnica (GOR).

Lahko poveš več o organizacijah, ki ponujajo neformalna izobraževanja, v katerih si sodelovala?
Plesni center Dolenjske (PCD) je plesno društvo, v katerem tudi jaz poučujem naše najmlajše plesalce. Ponuja velik spekter različnih plesnih zvrsti: hiphop, breakdance, latino-ameriški plesi, trebušni ples, občasno pa organizirajo tudi plesne izlete in druge družabne plesne dogodke. Podobno lahko pripišemo tudi PSNM (Plesni studio Novo mesto).
Rdeči križ (RK) in Zveza prijateljev mladine (ZPM)
 sta humanitarni organizaciji, ki pomagata socialno ogroženim družinam in posameznikom. Organizirajo letovanja, razne delovne akcije, usposabljanja prve pomoči in vzgojiteljev, razna izobraževanja, delijo in zbirajo hrano ter obleke za socialno ogrožene posameznike in družine.
MicroTeam
 nudi različna izobraževanja za posameznike in podjetja. Sodeluje z Zavodom za zaposlovanje, kjer sem tudi izvedela za to izobraževanje in bila nanj povabljena.
MojeZnanje.si
 je slovenska spletna oblika neformalnega izobraževanja, ponujen je velik spekter tečajev, ki si jih lahko ogledaš, kadar želiš. Je zanimiv, poučen in hitro dostopen. Tako si lahko urnik izobraževanj razporediš glede na svoj prosti čas. 
Društvo GOR
 je športno-kulturno društvo, ki se zavzema za hiphop kulturo v Sloveniji, ki organizira različne hiphop dogodke, delavnice in tečaje, ki so usmerjeni v razvoj hiphopa v Sloveniji in tudi po svetu. Sodelujejo z različnimi mladinskimi organizacijami, večkrat z Zavodom BOB, ki je njihov vodilni zaveznik. 
Berkeley Art Studio deluje kot samostojni umetniški studio pod okriljem univerze Berkley v ZDA, zato je tudi v njihovem kampusu. Studio in tečaje vodijo umetniki iz različnih strok, namenjeni pa so njihovim študentom, pa tudi zunanjim posameznikom izven univerze.
San Francisco City College
 je eden najbolj znanih kolidžev v Kaliforniji. Vsako leto pripravijo kar nekaj neformalnih izobraževanj, ki se jih lahko udeleži vsak državljan oz. tujci, ki imajo vizo.

Zakaj si se, v prvi vrsti, odločila za neformalno izobraževanje? 
Ker sem večino svojega šolanja hrepenela po športnih in ustvarjalnih dejavnostih, sem znanje iskala v neformalnih izobraževanjih, ki so vse to ponujala. Hkrati pa tudi zato, ker sem si želela pripadnosti tovrstnim skupinam.

Ali si poleg znanja z udeležbo v tovrstnih izobraževanjih pridobila še kaj drugega?
Predvsem veliko sem pridobila na svoji osebni rasti. Preko neformalnih izobraževanj sem spoznala tudi veliko zanimivih ljudi, organizacij in sklepala prijateljstva ter osebne vezi, ki še danes držijo. Neformalno izobraževanje ti res lahko veliko da, prav tiste stvari, ki jih v našem šolskem sistemu močno pogrešamo. Nezavedno te uči solidarnosti, strpnosti, sodelovanja, timskega dela, empatije, in da si takšen, kot si.

Kaj meniš, da bi mlade pritegnilo, da bi se pogosteje udeleževali neformalnih izobraževanj?
Mladinski delavci in ekipe, ki bi mladim v šolah ali na različnih dogodkih približali in predstavili neformalna izobraževanja na zabaven način ter s tem zagotovili varno in sproščeno okolje, v katerega bi se mladi vključili. Mogoče tudi več organiziranih zabavnih dogodkov za mlade, prek katerih bi mladi pobliže spoznali ter izkusili čim več neformalnih izobraževanj na enem mestu. V današnjih časih tehnološkega napredka pa ne bi smela manjkati niti zabavna spletna stran za pregled neformalnih izobraževanj za mlade, na kateri bi bile zbrane vse organizacije, društva, zavodi … in njihovi programi za mlade.

Za konec: kaj bi sporočila mladim v zvezi z neformalnim učenjem? 
Mladim bi sporočila, da naj se vključijo v vsa možna neformalna izobraževanja, ker odpirajo vrata v svet in odkrivajo talente v nas. Neformalno učenje je res KUL. Naj mladi čim več poskusijo, raziskujejo in naj nikoli ne oklevajo z odločitvijo.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto