Mobilnost mladih

Še več vključevanja v okviru pobude DiscoverEU

15. 6. 2023 avtor: Uredništvo
potovanje z vlakom

DiscoverEU je ukrep Evropske unije, ki že od leta 2018 mladim omogoča odkrivanja Evrope z vlakom. Od junija 2018 do januarja 2022 se je za več kot 130.000 brezplačnih vozovnic, ki so na voljo v sklopu pobude, prijavilo skoraj 685.000 mladih: 66 % mladih je tako prvič potovalo z vlakom zunaj države svojega prebivališča.

Pobuda je namenjena 18-letnikom/18-letnicam, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z ljudmi cele celine. Ti se lahko za brezplačno vozovnico potegujejo 2x letno. Drugi prijavni rok v letu 2023 bo objavljen v mesecu oktobru.

Vključevanje v okviru pobude Discover EU

Od leta 2022 pa je znotraj programa Erasmus+ na voljo nov ukrep za vključevanje v okviru pobude Discover EU, kjer lahko organizacije in neformalne skupine mladih prejmejo podporo za izvajanje projektov, ki mladim z manj priložnostmi omogočajo, da sodelujejo v okviru pobude Discover EU pod enakimi pogoji kot njihovi vrstniki. Tako lahko organizacije s prijavo projekta mladim z manj priložnostmi, ki se ne bi prijavili na lastno pobudo, pomagajo odpraviti ovire, ki jim onemogočajo udeležbo v splošnem prijavnem roku Discover EU, jim zagotovijo potrebno podporo, da lahko sami ali v spremstvu vrstnikov in spremljevalcev odkrivajo Evropo ter spodbudijo razvoj njihovih kompetenc s pomočjo trajnostnega potovanja.

Faze projekta ukrepa za vključevanje Discover EU

Projekt, ki lahko traja od 3 do 18 mesecev, organizacija pripravi skupaj s skupino mladih, ki naj bodo čim bolj vključeni v načrtovanje in oblikovanje aktivnosti (pripravo programa, načrta potovanja, aktivnosti, rezervacije nastanitev itd.).

Projekt sestavljajo štiri faze, in sicer:

Aktivnost v sklopu projekta (potovanje) lahko traja najmanj en dan in največ 30 dni, z največjim številom potovalnih dni (prevoz z vlakom) opredeljenih na 7 dni.

Organizacija v sklopu projekta prejme finance za potno stroške (tako za mlade kot tudi za spremljevalce), organizacijsko podporo, podporo za vključevanje in izredne stroške.

Več informacij o ukrepu za vključevanje

Več informacij o ukrepu najdete na spletni strani Movit, Nacionalne agencije programov Erasmus +: Mladina in Evropska solidarnostna enota. Za vse zainteresirane k prijavi bo v petek, 8. 9. 2023 potekal informativni dan, v petek, 22. 9. 2023 pa skupinska svetovanja za prijavo projekta.

Vir: Movit, Nacionalna agencija programov Erasmus +: Mladina in Evropska solidarnostna enota