Kultura

Sedem let večerov slam poezije v Mariboru

8. 5. 2023 avtor: MKC Maribor
slam

Literarni cikel slamovske poezije Ožuljeni jezik letos praznuje sedmo obletnico! V sedmih letih je Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) v sodelovanju s pesniškim društvom Slam zverine, Narodnim domom Maribor in Bando ferdamano izvedel preko sedemdeset literarnih prireditev, sedem predizborov za državno prvenstvo, dve državni prvenstvi in evropsko prvenstvo v slamovski poeziji.

Na odrih v Vetrinjskem dvoru, nekdanjem Salonu uporabnih umetnosti, v Sodnem stolpu in še kje, se je v teh letih zvrstilo okrog 800 nastopov mladih pesnic in pesnikov, tako že uveljavljenih slamerjev in slamerk, kot tudi tistih, ki so svojo poezijo prvič javno delili z občinstvom. Uspelo nam je oblikovati stalno in zvesto publiko, ki nam zaupanje in podporo že sedem let izkazuje z rednimi obiski in navdušenimi odzivi. Priznamo, da pred sedmimi leti nismo niti sanjali o tem, da se bo v Mariboru razvila tako močna slamovska subkulturna scena!

Vedno znova z veseljem pojasnimo, kaj sploh je slamovska poezija – gre za posebno obliko odrske interpretacije avtorske poezije, nastopi pesnic in pesnikov so tekmovalnega značaja, ocenjuje pa jih publika, ki se na ta način aktivno vključuje in sooblikuje potek dogodkov.

DSC_2657 (1).jpg
EU prvenstvo v slamovski poeziji_Foto Nina Medved_MKC Maribor_press-11 (1).jpg
Ožuljeni jezik_april2018_Foto Nina Medved-2 (1).jpg

Gre za posebno obliko odrske interpretacije avtorske poezije, nastopi pesnic in pesnikov so tekmovalnega značaja, ocenjuje pa jih publika, ki se na ta način aktivno vključuje in sooblikuje potek dogodkov.

Kaj je slam poezija?

Že vse od začetka je posebnost mariborskih večerov slamovske poezije to, da na vsakem dogodku v obliki kratkega pogovora in bralnega nastopa predstavimo izbranega literarnega gosta ali gostjo. Večinoma so to uveljavljeni ali perspektivni domači pesniki in pesnice (npr. Tomislav Vrečar, Anja Zag Golob, Esad Babačić, Matjaž Pikalo, Lidija Dimkovska, Denis Škofič, Kristina Kočan, Tone Škrjanec, Nina Dragičević, Ana Pepelnik, Jurij Hudolin, Alenka Jovanovski, Borut Gombač in številni drugi), gostili pa smo že tudi nekaj tujih pesniških in slamovskih imen (Markus Koschuh – Avstrija, Ignatio Perini – Argentina, Thanos Gogos – Grčija, Elena Prendjeva – Makedonija, Dino Pešut – Hrvaška idr.). Pogovore z gostujočimi avtorji in avtoricami je prva leta vodila pesnica in kritičarka Helena Zemljič, v zadnjem času pa jih moderira urednica študentske revije Liter jezika Ajda Strajnar.

Skupina najbolj navdušenih slamerk in slamerjev je leta 2018 pod vodstvom pesnice Nine Medved, prve nacionalne prvakinje v slamovski poeziji, ustanovila pesniško društvo Slam zverine. Člani društva so v preteklih letih gostovali na številnih slamovskih odrih doma in v tujini, pripravljali slamovske performanse, sodelovali na festivalih, zasnovali nekaj lastnih produkcij, mnogokrat s podporo Mladinskega kulturnega centra Maribor. V zadnjih letih je vodstvo društva prevzel trenutno najuspešnejši slovenski slamovski pesnik Matic Ačko, prav tako državni prvak, ki se je kot prvi Slovenec udeležil tudi svetovnega prvenstva v slamovski poeziji v Bruslju.

PRVO DRŽAVNO PRVENSTVO LETA 2016

Izjemnega pomena za uspešnost slamovske scene je prijateljsko sodelovanje z drugimi slamovskimi skupinami, društvi, organizacijami po Sloveniji.

Na pobudo Petre Kolmančič se je že leta 2016 izvedlo prvo nacionalno prvenstvo v slamovski poeziji ter formirala slovenska mreža partnerjev SiSlam, v katero so ali so bili vključeni Slamuraji, ki so pod iniciativo Mišela Ristova začeli z organizacijo rednih slamovskih dogodkov Udarno in ekspresivno na Ptuju, kamniški krog Pest besed, ki so ga zagnali Urban Kavka, Matic Maček in Aljoša Rebrača že konec leta 2015, celjski slamovski cikel Zasljemimo!, ki je potekal pod mentorskim vodstvom pesnika Kristiana Koželja, v Ljubljani pa je večere slamovske poezije organiziral neutrudni Dejan Koban.

Slamovska scena je živ organizem, v kakšnem kraju nekaj časa intenzivno živo, nato za nekaj časa ponikne. V zadnjih dveh letih se je slamovska poezija začela dogajati tudi na odrih v Kranju. Ta je lansko leto pod okriljem Layerjeve hiše in Hane Bujanović Kokot gostil šesto državno prvenstvo, ter v Novem mestu, pod okriljem založbe Goga, kamor sta se preselila pesnika Helena Zemljič ter Denis Škofič, oba v preteklih letih tesno povezana z mariborsko slamovsko sceno.

MARIBOR PRIZORIŠČE EVROPSKEGA PRVENSTVA 2020

Izjemno ponosni smo, da je Maribor leta 2020 gostil dvodnevno evropsko prvenstvo v slamovski poeziji. Zaradi izrednih razmer je prvič v zgodovini potekalo v spletni obliki. Na prvenstvu v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor ter ob podpori Slam zverin, mreže SiSlam, Radia Marš in drugih so se pomerili slamovski prvaki in prvakinje iz 19 evropskih držav. Dogodek sta moderirala Juš Milčinski in Mojca Frim. Zmagovalka je postala španska slamerka Olga Olzeta.

»Vse bolj mi postaja jasno, kako močno ojačevalno vlogo lahko ima slam. Pomagal je ustvariti in okrepiti našo malo skupnost, ki smo si jo zgradili v Mariboru, me spoznal z mnogimi mladimi ter nadarjenimi pesniki po Sloveniji in Evropi. Znova in znova je ojačal glasove nastopajočih – tako v njihovih pesmih kot sicer v življenju, saj sem velikokrat videla, kako so ljudje prav zacveteli in se pogumneje pričeli udejstvovati ne le na slamovskih temveč na različnih odrih življenja. In kako mi je navsezadnje pomagal, da sem se naučila jasneje govoriti svojo pesem.«

Nina Medved, pesnica, prva državna prvakinja v slam poeziji in ena od ustanoviteljic Slam zverin

Z nami je pogled na vlogo slamovske poezije v svojem življenju delil tudi Matic Ačko:

»Ko govorim o sebi, bi zagotovo želel povedati, koliko mi je v teh letih dala naša mariborska pesniška družina Slam zverine. Pa kako so mi doživetja, kot sta bili Evropsko in Svetovno prvenstvo, ali pa gostovanje na Cipru, odprla nek popolnoma nov pogled na to, kako živ in prisoten je slam v mednarodnem prostoru in kako se vedno znova zmore prilagoditi lokalnim kulturno-izraznim specifikam.

Zaradi slam poezije imam sedaj pesniške prijatelje_ice po vsej Evropi in celo drugod po svetu. Ampak ne morem govoriti samo o sebi. Milim, da slam poezija odpira zelo pomembno polje družbeno-političnega in osebno-izpovednega izražanja vsem tistim, ki se za to obliko izražanja, oz. ustvarjanja odločajo. In četudi so to pogosto mladi, ti ljudje v resnici pripadajo vsem generacijam ter vsem družbenim sferam.«

Matic Ačko, vodja društva Slam zverin in trenutno najuspešnejši slovenski slamovski pesnik

Informacije: info@mkc.si, petra.kolmancic@mkc.si

Dogodke slamovske poezije organizirajo pesniško društvo Slam zverine in MKC Maribor MKC Črka. V sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom, KUD-om Coda. S finančno podporo Mestne občine Maribor ter Ministrstva za vzgojo in izobraževanje – Urada RS za mladino. Cikel Ožuljeni jezik je del programa MKC Črka, spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo.