Neformalno izobraževanje

Seminar Youth, Society and Participation v Piispali

10. 2. 2023 avtor: Zavod Novo mesto – Mladinski center Oton

Med 30. 1. 2023 in 3. 2. 2023 je na Finskem, v Piispali, potekal seminar Youth, Society and Participation, ki so se ga udeležili predstavniki Zavoda Novo mesto. Pot iz Novega mesta v Piispalo je udeležencem vzela kar debelih 18 vendar je bilo vredno.

Prvi dan je bil namenjen odprtju seminarja, predstavitvi namena, ciljev … Profesorja na Univerzi Tampere Guna Spurava in Jari Varsaluoma sta predstavila in definirala mladinsko participacijo, samostojni raziskovalec Tomi Kiilakoski pa je predstavil analizo participacije mladih v različnih državah Evrope. Sledilo je delo v skupinah, kjer je vsaka skupina pripravila primer mladinske e-participacije.

Pred večerjo so obiskali še skupino mladih Fincev, ki so bili na izmenjavi v Sloveniji in s katerimi so naredili kratko evalvacijo in analizo projekta. Po večerji so imeli predstavitev krajev, držav, mladinskih centrov in projektov, ki jih izvajajo in bodo izvajali.

V sredo so pričeli s športnimi aktivnostmi. Prva skupina je šla na pohod po snegu s krplji, druga skupina pa v mini živalski vrt. Po eni uri sta skupini zamenjali aktivnosti. Po kosilu so imeli SWOT analizo po sistemu svetovne kavarne. Kasneje je profesor Jari predstavil Finsko platformo za mlade Digiraati, profesorica Guna pa splet 2.0 in možnosti, ki se odpirajo za participacijo mladih. Zvečer so imeli bowling, kopanje in savno. Kdor je želel je lahko šel na poslikavo majic.

V četrtek so še dokončali delo po skupinah in imeli predstavitve rezultatov skupin. Po kosilu je sledila analiza rezultatov skupin in uraden zaključek seminarja z evalvacijo in analizo. Udeleženci so dobili tudi Youthpass-e. Sledile so športne aktivnosti: tek na smučeh in drsanje. Zvečer so preizkusili tradicionalno savno in peko klobas na ognju, kjer smo se tudi udeleženci med seboj poslovili.

V petek jih je že čakal odhod. Zjutraj so se poslovili od ostalih udeležencev in odšli na pot. Bilo je prijetno, aktivno in intelektualno. Finska jih je očarala, pridobili pa so tudi veliko novih prijateljstev in povezav.