Zaposlovanje

Senčenje na delovnem mestu

22. 3. 2021 avtor: Uredništvo

Prihajajoča pomlad je prinesla nove izzive dijakom in dijakinjam 3. letnika gimnazije na Srednji šoli Veno Pilon v Ajdovščini. V sredini marca so učenci pričeli s spoznavanjem želenih poklicev na izbranih podjetjih in ustanovah. Dejavnosti programa »Senčenje na delovnem mestu« so del projekta »Z lokalnim povezovanjem do boljših kariernih možnosti za mlade«, ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za javno upravo in ga izvaja Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina v sodelovanju z Zavodom Beta in Mladinskim svetom Ajdovščina.

Senčenje na delovnem mestu že tretje leto koordinira Inštitut za mladinsko politiko, ki je program tudi razvil ob podpori Občine Ajdovščina in v sodelovanju s SŠ Veno Pilon.

Dijakom je omogočeno, da spoznajo poklic, ki ga želijo opravljati in spoznajo vrste študija, ki se za to zahtevajo. V ta namen se pridružijo mentorjem v podjetjih, ustanovah ali zavodih in skupaj preživijo en delovni dan. Dijaki se prej seznanijo z ustanovo, kjer bodo izvajali senčenje, ter mentorjem pošljejo motivacijsko pismo, s katerim predstavijo svoje interese in izbiro študija ter poklica. Z izvedbo senčenja na delovnem mestu je odločitev o prihodnji izbiri fakultete in načrtovanja poklicne poti lažja, saj imajo dijaki priložnost spoznati delovni proces, izzive poklica in stroke. 

Letos je v program vključenih 40 dijakov, ki bodo senčili v 24 podjetjih. Do 20. marca je 15 dijakov že senčilo v podjetju Incom LEONE d.o.o, NET d.o.o Veterinarski bolnici Vipava, Psihoterapiji Nadeja, v Goriškem muzeju, v Studiu Pika Plus, v ateljejih za notranje oblikovanje Sanje Premrn ter oblikovalke Teje Goljevšček, na Osnovni šoli Šturje in OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Prvič letos je postal mentor tudi župan Občine Ajdovščina g. Tadej Beočanin, ki je dijaku Davidu Bajcu predstavil svoje delo in pomen vizije razvoja kraja in dejavnosti ter sodelovanja s prebivalci občine.

Dijaki bodo senčenje izvajali še v Veterinarski ambulanti Ajdovščina, Galenskem laboratoriju v Novi Gorici, odvetniški pisarni Vide Mali Lemut, Pokrajinskemu arhivu v Novi Gorici in v BIA Separations. Takoj ko bodo razmere zaradi epidemije dopuščale, dodo dijaki izvedli tudi senčenja v Mlinotestu, Zdravstvenem domu Ajdovščina, Lekarni Ajdovščina, Fakulteti za naravoslovje v Ajdovščini ter v Raziskovalnem centru za humanistiko in Akademiji za umetnost Univerze v Novi Gorici.

Zahvaljujejo se vsem mentorjem in njihovim sodelavcem, za naklonjenost programu in pripravljenost deliti svoj dragoceni čas in izkušnje z dijaki ter jim tako, za popotnico na njihovi študijski poti, podariti tudi spoznanje o odgovorni uporabi svojega strokovnega znanja za dobrobit skupnosti in osebni razvoj.

Vir: Inštitut za mladinsko politiko