Neformalno izobraževanje

Skavti na mednarodnem dogodku The Academy

29. 12. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
skavti

The Academy je vsakoleten evropski skavtski dogodek, ki ga skupaj organizirata svetovni skavtski organizaciji WAGGGS in WOSM. Namenjen je prejemanju novega znanja, druženju, izmenjevanju idej in spoznavanju med skavtskimi organizacijami. Letos je nalogo organizacije dogodka prevzela federacija nemških skavtov, pripravili pa so ga v mestu Wiesbaden.

Udeleženci dogodka so v svojih organizacijah na zelo različnih položajih, pridejo tako člani izvršnih odborov, kot voditelji na lokalnih ravneh. Dogodek bi lahko poimenovali tudi ‘’mednarodno izobraževanje za trenerje’’, saj je eden izmed ciljev voditeljem podati znanje, kako biti čim boljši vodja in kako predajati znanje ostalim. Letošnjega dogodka se je udeležilo 160 voditeljev iz 38 različnih držav. Slovenska delegacija je bila letos poleg grške največja, predstavljali so jo 3 člani ZSKSS in 8 članov ZTS, torej kar 11 udeležencev.

Kaj so skavtski predstavniki Nejka, Tilen in Gregor povedali o dogodku?

»Vsak od nas je bil prav prijetno presenečen, ko se je na telefonu izpisala številka poverjenice za zagovorništvo, še bolj toplo presenečeni pa smo bili, ko smo izvedeli, da letos v Nemčijo potujemo sami Primorci! Tako smo se 14. novembra okoli 8h zjutraj napakirali v avto in odšli na pot. V pričakovanju novih spoznanj in preizkusa nemškega Autobahna smo kaj hitro zapadli v debato o naših pričakovanjih o prihajajočem dogodku.

Ko smo zvečer po dolgi poti končno prispeli v deževno Nemčijo, smo bili takoj zelo toplo sprejeti na zabavnem večeru v značilnih nemških “črnih” šotorih. Zbrali smo se okoli ognja, pekli twist in se ob zvokih kitare zaklepetali s skavti iz drugih držav.

Naslednje jutro nas je že čakala uvodna ceremonija, kjer so se nemški skavti najprej predstavili, nato pa so tudi uradno otvorili letošnji dogodek The Academy 2023. Po obliki je imel ta dogodek kar nekaj podobnosti z usposabljanji v našem Združenju. Razdeljeni smo bili v skupine za osebno spremljanje, v katerih smo skupaj preživeli del dnevnega programa. Poleg tega so nas vsak dan čakale različne teme in delavnice, ki so jih pripravili in vodili različni predstavniki in fasilitatorji z obeh svetovnih skavtskih organizacij: WAGGGS in WOSM.

Teme so bile raznolike: od delovanja organizacije v krizi, fasilitacije, zagovorništva, velikih evropskih razpisov za projekte mladinskih organizacij, projektnega upravljanja, pa vse do spoznavanja vizije in delovanja Združenih narodov in digitalizacije organizacij. Ker smo bili predstavniki trije, smo se poskusili čim bolje razporediti po vseh temah, da bi skupno slišali kar največ. Vsem so se nam zdele vsebine zelo poučne, spoznavanje delovanja obeh krovnih skavtskih organizacij pa nadvse zanimivo.

Sledil je nacionalni večer, kjer smo po skupinah spoznavali Nemčijo, njihove skavte, skavtsko federacijo in njihove organizacije, navade, kroje in se učili raznih veščin, ki so nam jih pripravili. Naučili smo se tudi postavljati bivak in šotor na “nemški način”.

Najbolj pa smo se veselili mednarodnega večera, ko smo lahko predstavili prelepo Slovenijo in našo skavtsko organizacijo ostalim udeležencem dogodka. Pripravili smo predstavitev in prinesli nekaj domačih dobrot, tako da smo lahko ob domačih okusih ostalim skavtom pokazali in predstavili delo pri skavtih v Sloveniji. S seboj smo prinesli tudi lesene figurice Bi-Pi-ja, ki so bile na večeru gotovo največji hit.

Nemčijo smo zapustili s polno lepimi spomini in novimi poznanstvi, ki bodo z nami ostala še dolga leta. The Academy je gotovo prav poseben dogodek, ki odpira okno v svet ostalim evropskih skavtskim organizacijam in ponuja prostor za druženje, učenje in nabiranje izkušenj. Veseli smo za priložnost, da smo se ga lahko letos udeležili, ekipi 2024, ki pa bo odpotovala na Poljsko, pa želimo, da se bodo imeli kar se da lepo.«

Nejka Volarič, Tilen Miklavič, Gregor Turk