Organizacije za mlade

Skavti so slavnostno otvorili Skavtsko hišo

24. 10. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
otvoritev Skavtske hiše

Skavti so 17. oktobra slavnostno odprli Skavtsko hišo. Po več kot 33 letih bogate zgodovine, močnem vzgojnem programu in nešteto nepozabnih spominih, so skavti uspeli postaviti tudi prave, fizične temelje, ki združujejo vso skavtsko mladost pod skupno streho.

Ključe Skavtske hiše sta simbolično prejela sedanja načelnika Tjaša Sušin in Nejc Kurbus ter se zahvalila vsem gostom, donatorjem in sodelavcem. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je blagoslovil hišo in zaželel, da vsem skavtom hiša postane pravi skavtski dom. Sledila je skavtska maša v župnijski cerkvi v Štepanji vasi, po njej pa še praznovanje in pogostitev dolgo v noč.

Skavtska hiša zajema prostore za številna srečanja in sestanke, skavtsko pisarno, kjer delajo zaposleni, skavtsko trgovino (Skavtarnico), arhiv ter veliko skladišče za opremo in potrebščine. Hiša je zasnovana kot odprta, mladostna, sodobna, ekološka in prijetno domača. Za skavte predstavlja prelomnico v 33-letnem delovanju in izziv z najemništvom prostorov, v katerih so delovali do sedaj. Ta zelo zahteven projekt se je začel pred približno petimi leti z iskanjem primerne lokacije. Gradbena dela so se začela in potekala sredi pandemije, kar je bil pravi izziv in preizkušnja za organizacijo.

Z veliko truda, potrpljenja in predanosti ter tisočimi prostovoljskimi urami je skavtom uspelo postaviti dom, ki bo odprto sprejemal vse slovenske in tuje skavte ter navdihoval mnoge prihodnje generacije skavtov.

Novi prostori bodo omogočil kakovostno delo, srečevanje in sodelovanje, izmenjavo idej, kreativnost in druženje, skratka mladost pod skupno streho, kar je tudi vodilo projekta Skavtska hiša.

Skavtska hiša se nahaja na naslovu Štepanjsko nabrežje 34 v Ljubljani. Dobrodošli!