Mobilnost mladih / Organizacije za mlade

Skavti v odpravi na svetovnem skavtskem srečanju v Južni Koreji

22. 8. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Svetovni skavtski jamboree

Južno-korejski skavti (Korea Scout Association) so v Saemangeumu od 1. do 12. avgusta 2023 gostili že 25. svetovni skavtski Jamboree (World Scout Jamboree). Slovenska odprava je štela skupno 320 mladih, mladinskih voditeljev ter članov mednarodnega osebja. Od tega je bilo 38 skavtinj in skavtov iz Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS); 15 udeležencev, starih od 14 do 18 let ter 23 voditeljev in članov mednarodnega osebja. Zveza tabornikov Slovenije je uradni organizator odprave, člani ZSKSS so del slovenske odprave. Skavti iz ZSKSS se udeležujejo svetovnih skavtskih Jamboreejev že od leta 1999.

Svetovni skavtski Jamboree, ki se zgodi vsaka 4 leta gosti okrog 50.000 udeležencev, kar predstavlja pravo malo mesto, postavljeno z namenom, da skavtinjam in skavtom z vsega sveta ponudi nepozabno doživetje mednarodnega prijateljstva, spoznavanja drugih kultur, učenja, zabave in širjenja obzorij. Na taboru ter bližnji okolici potekajo delavnice, igre, izleti, skavtski izzivi in služenje. Letošnji Jamboree je potekal pod geslom “Draw your Dream”.

Mladi in njihovi voditelji so pred začetkom tabora in po zaključku preživeli še nekaj dni v raziskovanju korejskih mest, kulture in kulinarike.

Naslednji svetovni skavtski Jamboree bo geografsko precej bližje Sloveniji, in sicer v Gdansku na Poljskem ob čudovitem Severnem morju. Skavtinje in skavti se ga že veselimo in računamo na visoko udeležbo svojih članov.