Zabava in prosti čas

Skavtsko orientacijsko tekmovanje: Jakec ponovno spletel mrežo

13. 11. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
mladi

Jakec je dnevno-nočni skavtski orientacijski izziv, ki ga tradicionalno organizira skavtski steg Logatec 1. Namenjen je izvidnikom in vodnicam, popotnikom in popotnicam ter odraslim skavtom. Prvič je bil izveden že leta 1997, letos pa se je po krajši pavzi vrnil, kar nas vse srčno veseli! Udeležili so se ga skavti iz vse Slovenije, ki so se s kompasom in zemljevidom v roki podali po nepoznani poti.

Ekipe tekmujejo v različnih kategorijah in se tekom poti preizkusijo v znanju skavtskih veščin.

Koordinatorka dogodka Laura Teršar (Nasmejana sovica) je o dogodku povedala:

“Letos smo se pripravili, da čakanju naredimo konec in izvedemo Jakec 2023 z geslom »Omrežil si me!«. In res nas je omrežil, saj je letos privabil preko 590 skavtov in skavtinj iz cele Slovenije. V ekipo organizatorjev smo letos povabili tudi voditelje drugih stegov, kar je omogočilo, da je med nami zapihal svež veter, in nam vsem skupaj pomagalo, da smo dogodek izpeljali vrhunsko. Pajek Jakec je letos mrežo organizatorjev pletel prav čez celo Slovenijo, saj so se nam pridružili voditelji kar iz trinajstih stegov, od Primorske do Štajerske.

Jakec je tudi letos poskrbel za odlično vzdušje v dvorani in izven nje. Poleg poti, ki so jo morale skupine prehoditi, je ekipa za progam posrkbela tudi za pester izbor delavnic. Na voljo so bile sobe pobega, ki jih je pripravila ekipa programa Zdravo!, ki ga skavti izvajajo pod okriljem Ministrstva za zdravje. Preizkusili so se lahko v eni izmed treh sob pobega, vsaka pa je imela drugačno tematiko. Udeleženci so iz sob odnesli novo znanje, si zastavili kakšen oseben cilj in dobili našitek.

Ponujali smo tudi spoznavanje reševalnih psov z Zvezo vodnikov reševalnih psov Slovenije, obnavljanje in pridobivanje znanja iz prve pomoči s skupino Rdečega križa, slack line, lokostrelstvo pod vodstvom Lokostrelskega društva Logatec in druge. Vsaka kategorija je tekom dneva imela tudi katehezo, ki jo je vodil duhovni asistent dogodka Luka Tul, kjer so udeleženci z izdelavo mreže, ki je “omrežila” križ, lepo predstavili temo letošnjega dogodka in se tako tudi duhovno povezali.

Ekipi se iz srca zahvaljujemo, da je bila pripravljena sprejeti izziv, ki je bil zaradi vmesne pavze še za kakšno potenco večji. Odzivi so neverjetno pozitivni, za kar gre zahvala tudi vsakemu izmed vas. Jakec je tako ponovno lahko spletel svojo mrežo in vanjo omrežil celo Slovenijo.”