Zabava in prosti čas

Skozi igro do znanja s projektom LEVEL UP!

11. 8. 2020 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD NM) sodeluje v Erasmus+ projektu LEVEL UP!, katerega namen je spodbuditi učitelje in ostale pedagoge, da v svoj način učenja vključijo igro. S projektom nagovarjajo k sodelovanju predvsem pedagoge, ki poučujejo tudi otroke in mladostnike iz neprivilegiranih skupin, na primer otroke migrantov, romske otroke in otroke s posebnimi potrebami

Pedagoge spodbujajo k uporabi igre pri učenju, tako da z njimi delijo delavnice, ki jih lahko pri pouku izvajajo skupaj z otroci, si izmenjajo mnenja in izkušnje, ter v sklopu projekta z ostalimi partnerji razvijajo metode dela skozi igro. Testirali so dve delavnici, in sicer s pomočjo Jane Može in Dubravka Mikača, ki sta del svojih poletnih delavnic namenila testiranju dveh iger.

Prvo igro z naslovom ‘SECRET CUBES‘, je delil projektni partner, IES Bellaguarda (šola iz Altea, Španija). Igra je požela veliko dobrih odzivov tako pri otrocih, kot tudi pedagogih. Po mnenju mentorice Jane, je aktivnost otrokom spodbujala sluh, krepila koncentracijo, poglobljeno razmišljanje  ter skupinsko delo.

Druga igra, ki so jo testirali je bila ‘PROF AID KIT‘. Pripravili so jo partnerji  Mihai Eminescu – gimnazija iz Aleksandrije, Romunija. Otroci so se v igri morali skupinsko boriti za skupne nagrade, kar je prineslo pozitivne učinke pri sodelovanju znotraj skupin. 

Dobri odzivi iger so pokazatelji, kako univerzalna metoda je učenje otrok skozi igro, tako za namene vključevanje otrok, vzgoje medkulturnosti, spodbujanja strpnosti, kot tudi krepitve osebnih veščin. V sklopu projekta LEVEL UP!, DRPD NM skupaj s partnerji pripravljajo interaktivni MOOC, kjer bodo dostopne metode, različne igre in raznolik material za uporabo igre pri poučevanju.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo Mesto