EU zadeve

Skozi oči mladih Zasavcev: Dogodivščine po EP

11. 4. 2024 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi
mladi

Mladinski Center Zagorje ob Savi je 5. aprila 2024 v sodelovanju z Mladinsko mrežo MaMa gostil regijski dogodek v okviru projekta Klikni: Naroči se na EU. Skupaj s Srednjo šolo Zagorje in Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje smo raziskovali različne teme in vidike Evropskega parlamenta (EP) in Evropske unije (EU).

Naš posebni gost, bivši poslanec Lojze Peterle, ki je z bogatimi izkušnjami razkril zakulisje delovanja EP ter poudaril pomembno vlogo EU v vsakdanjem življenju mladih. Dogodek je bil prilagojen tako, da je spodbujal aktivno participacijo mladih. Skozi različne aktivnosti, kot je on-line kviz o EU in interaktivni del, so imeli priložnost postaviti vprašanja ter deliti svoje poglede.

Eden od udeležencev je izrazil željo, da bi Evropa postala čistejša in manj onesnažena, kar je odražalo ozaveščenost mladih o okoljski problematiki. Poleg tega je bila močno izpostavljena tudi mir in stabilnost v Evropi, kar kaže na pomembnost varnosti in enotnosti v regiji.

S pomočjo Roka (mlada oseba iz lokalnega okolja) so mladi lahko spoznali programe EU, kot so Evropska solidarnostna enota (ESC) in Erasmus+. Skozi lastno izkušnjo, ki jo je pridobil na udeležbi mednarodnih aktivnosti v Italiji in na Finskem, je predstavil delovanje programov, njihov vpliv na osebni, socialni in karierni razvoj.

Na koncu dogodka so bili udeleženci povabljeni k spremljanju dogodkov na socialnih omrežjih ter k aktivnemu sodelovanju v prihodnjih dejavnostih, vključno z dogodkom EYE Brežice in volitvami EP.

*Aktivnosti projekta Klikni: Naroči se na EU sofinancira Evropska unija.

logotip
logotip
logotip