Zdravje

Skupaj zmoremo! #drzimosepriporocil

9. 10. 2020 avtor: Uredništvo
Tudi študentje in dijaki bodo prejeli covidni dodatek

V Sloveniji se trenutno iz dneva v dan poslabšuje epidemiološko stanje, ki strmo raste, z vsak dan več okuženimi z novim koronavirusom. Nujno potrebno je, da stopimo skupaj in se držimo priporočil, s tem pa pomagamo sebi ter drugim poskrbeti za čim večjo varnost. Cilj je čim hitrejša zaustavitev hitrega širjenja, da bomo lahko naša življenja kmalu spet postavili v ustaljene tirnice. Zmoremo le skupaj!

V  zaprtih prostorih je obvezno nošenje mask. Zaščita z masko je pomembna, saj ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot  so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe. Pri tem je zelo pomembo, da masko pravilno namestimo, nosimo in tudi odstranimo. Ves čas nošenja maske se oseba ne sme dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo, do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe.

Obvezno je tudi razkuževanje rok. Predlagamo, da s seboj nosite majhno razkužilo, ki vam omogoča, da si roke razkužite, ko je to potrebno. Ko vstopate v trgovine, lokale in ostale prostore si razkužite roke ob vhodu in pri izstopu v lokal. Javni prostori morajo zagotoviti razkužilo.

Roke si umivaj večkrat na dan in si jih mili vsaj eno minuto.

Prav tako je pomembo, da kašljaš in kihaš v rokav ter se izogibaš dotikanju obraza, oči, nosu, ust.

prijateljem/-ico ne pijta pijače iz iste plastenke ali kozarca. Virus se prenaša kapljično, zato naj ima vsak svoj kozarec in tako zmanjšaj možnost okužbe.

Izogibaj se tesnejšim stikom, kot so objemi, dotiki in poljubi. Izogibaj se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

V primeru, da zboliš, ostani doma. Ne hodi v fitnes, lokale ali v druge javne prostore, kjer lahko okužiš še koga. Pokliči svojega osebnega zdravnika/-co in upoštevaj navodila.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibaj zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. S prijatelji/-cami se raje druži na svežem zraku.

Pomembno pa je, da si še posebej pozoren/-na na svoje splošno psihofizično počutje in skrbiš za dobro odpornost (zdravo ješ, se giblješ na svežem zraku, ohranjaš redne stike s svojimi bližnjimi). Ostani miren/-na in spoštljiv/-a do drugih ter se informiraj iz preverjenih virov.

Upoštevaj navodila, saj z upoštevanjem le teh lahko pripomoreš k temu, da se virus ne bo širil naprej. Če se ti zdi, da se tebi ne more nič zgoditi, pomisli kako lahko s pravilnim delovanjem zaščitiš druge, svoje starše ter stare starše, osebe iz rizičnih skupin ter vse ostale prebivalce/-ke.

Vir: L’MIT