Vključenost

Skupna akcija mreže za medkulturno sodelovanje

6. 8. 2020 avtor: Mladinski center Dravinjske doline

Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) je partner v izvajanju programa Regionalnega stičišča NVO v savinjski regiji Novus, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo. V okviru mreže za spodbujanje medkulturnega povezovanja in sodelovanja je združil moči z Ljudsko univerzo Celje, ki izvaja projekt Socialna aktivacija albanskih žensk.

Udeleženke projekta so obiskale MCDD z namenom spoznavanja organizacije. Predstavljene so jim bile aktivnosti, ki jih mladinski center izvaja v projektu Socio večgeneracijski center, s poudarkom na tečaju slovenskega jezika.

Preizkusile so se tudi v vaji za urjenje spomina. Po predstavitvi programa Šol kreativnosti, so se dogovorile, da se bodo vključile v drugi termin Poletne šole kreativnosti v sklopu medkulturnega dne, na katerem je bila predstavljena albanska kultura. Vključeni mladi so jih naučili igro za spoznavanje “Zeleni krokodil”, članica albanske skupnosti pa je mladim predstavila glavne značilnosti Albanije in Kosova ter albanski jezik. Mladi so se naučili pripraviti eno od različic tradicionalne jedi “flija” in se preizkusili v vezenju prtičkov s perlicami. Strokovna sodelavka Regionalnega stičišča Novus, Karmen Kukovič, je o skupni akciji mreže dejala: “Takšne aktivnosti so zelo pomembne za spodbujanje sprejemanja različnosti preko spoznavanja kultur, ki živijo skupaj v lokalni skupnosti.”

Foto utrinki iz medkulturnega dne so na voljo tukaj.

 Vir in foto: Mladinski center Dravinjske doline