Mladinsko delo

Smeh, ples, medgeneracijsko ustvarjanje in prejem državnega priznanja

8. 12. 2023 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
mladi

Novembra je v Narodnem domu Maribor potekal Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2023, ki sta ga na pobudo in ob podpori Urada RS za mladino organizirala Mreža MaMa in MKC Maribor. Na dogodku je potekala tudi podelitev državnih priznanj.

Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) je ob letošnji 20. obletnici delovanja prejel državno priznanje za prispevek k uveljavljanju mladinskega dela. Zaposleni_e v mladinskem centru so na doseženo izjemno ponosni_e, saj gre za najvišje priznanje v mladinskem sektorju, ki je potrditev kakovostnega preteklega delovanja in hkrati vzpodbuda za nadaljnje projekte in aktivnosti.

podelitev priznanj
Direktorica MCDD Špela Pučnik ob prejemu državnega priznanja.

V prireditvenem centru Patriot je potekal koncert elektronske bass glasbe v organizaciji predstavnikov in predstavnic lokalnega KUD Gonobeats. Gostovali_e so uveljavljena hrvaška DJ-ja in producenta Proove in 207 (Vedran Pušić), ki sta v preteklosti nastopila na številnih znanih prizoriščih, med drugim na enem izmed najbolj obiskanih evropskih festivalov Outlook. Za popestritev dogajanja so z UK bass glasbo poskrbeli DJ-ji iz vrst Gonobeats.

glasbena skupina
Gonobeats so ponovno poskrbeli za odlično vzdušje.

V dvorani MC Patriota je potekal tudi ogled filma »Je kir ke riku?«. Dogodek je organiziral Klub dijakov Dravinjske doline (KDDD). Po ogledu filma je sledil pogovor z režiserjem Pohorske komedije Andrejem Pratnemerjem, ki je obiskovalcem_kam povedal številne zanimivosti glede snemanja filma. Med drugim je povedal, da so pred začetkom snemanja dobivali_e ponudbe za sodelovanje s profesionalnimi igralci, ki pa so jih zavrnili_e, saj so želeli_e, da je film avtentičen. Iz tega razloga v filmu nastopajo lokalni ljudje, ki obvladajo »pohorščino«. Razkril jim je še, da se obeta snemanje tudi v prihodnosti – za kaj točno bo šlo, pa je zaenkrat še skrivnost.

debata
Dijaki so si v MC Patriotu ogledali Pohorsko komedijo.

MCDD v sklopu medgeneracijskega centra izvaja akcijo Mladi za starejše. Novembra so v sodelovanju s Knjižnico Slovenske Konjice pričeli_e z izvajanjem jesenskega sklopa prostovoljskih akcij. Prostovoljci_ke in predstavniki_ce MCDD ter Knjižnice Slovenske Konjice so se v sklopu prostovoljske akcije družili_e z varovanci Lambrechtovega doma Slovenske Konjice. Skupaj so izdelovali_e božično-novoletne voščilnice, s katerimi bodo v prazničnih dneh razveselili_e svoje bližnje.

skupina ljudi
Sobotno dopoldne je bilo medgeneracijsko in ustvarjalno.

Organizatorji_ke kulturnega festivala Roots in the woods so v koncertni dvorani MC Patriota priredili_e zanimiv glasbeni dogodek. Za odlično vzdušje je skrbela skupina Evolution Groove, ki pretežno igra reggae in seggae, glasbeni žanr, ki združuje reggae in sega – glasbeno zvrst, ki izvira iz otoka Mauricius. Nastopil je tudi DJ in producent reggae ter dub glasbe Haris Pilton. Za energičen zaključek večera so poskrbeli DJ-ji iz vrst Roots in the woods, ki so vrteli edinstveno glasbo na gramofonske plošče in tako poskrbeli za pozitivne vibracije med občinstvom.

koncert
Koncert skupine Evolution groove

Konec meseca se je MCDD udeležil usposabljanja na temo zagovorništva v mladinskem delu, ki ga je organizirala Mreža MaMa. Usposabljanje, ki so se ga udeležili_e predstavniki_ce 6 držav EU, je potekalo v Mariboru. V imenu MCDD se ga je udeležila Maruša Gorinšek. Udeleženke in udeleženci so se preko različnih delavnic in debat spoznavali z različnimi strategijami zagovorništva ter s ključnimi strateškimi dokumenti na lokalni, nacionalni ter evropski ravni.

mladi
Udeleženci_ke usposabljanja na temo zagovorništva v mladinskem delu