Kultura

Solidarnost je lepa čednost – Skupnostni center Borc živi!

25. 7. 2023 avtor: Mladi zmaji
skupnostni center Borc živi

Mladi zmaji so skupaj s pridnimi prostovoljci uspešno zaključili izvajanje projekta “Borc živi”, ki je bil sofinanciran s strani programa Evropska solidarnostna enota (ESE). Projekt je bil zasnovan na podlagi potreb, ki so jih mladi izrazili in zaupali vključenim mladinskim voditeljem. Začelo se je kot ideja o freestylanju, druženju in sosedskih piknikih, izkazalo pa se je, da je projekt imel pomemben vpliv na lokalno skupnost v Kašlju.

Skupnostni center Borc je nastal iz starega odsluženega mestnega avtobusa, ki ga je doniral LPP in s prenovo dobil novo življenje in smisel. Želeli so ustvariti prostor za povezovanje mladih, s poudarkom na razvoju skupnosti in ustvarjalnosti. Skupnostni center Borc je tako predstavljal platformo za razvoj različnih veščin in pridobivanje novega znanja ter postal živahno središče, ki je privabilo številne prebivalce iz lokalne skupnosti.

Med izvajanjem projekta so opazili pomembne rezultate in dosežke. Skupnostni center Borc je postal živahen prostor mnogih aktivnosti, ki so privabile številne obiskovalce. Ob začetku projekta je bil center skromno opremljen, vendar so sčasoma dodali mobilno kuhinjo, info pult in več učnih kotičkov ter poskrbeli za ambientalno udobnost. Na Borcu lahko obiščete tudi razgledno streho, se sprostite v senci pred Borcem in poskrbite za katero izmed rastlin, posajenih okoli busa.

Projekt je pripomogel tudi k večji prepoznavnosti skupnostnega centra Borc ter krepitvi sodelovanja z lokalnimi organizacijami, posamezniki, šolami, društvi, mladinskimi centri in četrtnimi skupnostmi. V okviru projekta so izvajali aktivnosti, med katerimi so bile najbolj opazne freestyle ulične zabave, ArtYard – gledališke predstave in sosedsko druženje, gastronomske delavnice in sodelovanje z Osnovno šolo Kašelj pri spodbudi in ohranjanju kondicije za učenje.

Skupnostni center Borc je po zaključku projekta še naprej poln energije in zagona. V letu 2023 je odprt 3-krat na teden, kar omogoča več prostora za raznolike programe in dejavnosti, kar je dodatna pridobitev za lokalno skupnost. Poleg tega se nadaljuje aktivnost “Učni kolega”, saj je naletela na velik interes s strani učencev, staršev in učiteljev.

Mladi Zmaji so ponosni na skupino petih prostovoljcev, ki so s svojim žarom, energijo in solidarnostjo “Naselju preko obvoznice” vdihnili nov vajb. Projekt “Borc živi” pa je bil prepoznan tudi s strani Nacionalne agencije ter je označen kot primer dobre prakse v spletni platformi Evropske solidarnostne enote.

Za več informacij o skupnostnem centru Borc ter dogodkih in aktivnostih obiščite spletno stran ali si ogledate video na YouTube kanalu. Mladi iz Kašlja in okolice, pa tudi od kod drugod, vabljeni k obisku in druženju na Borcu!