Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Solidarnost: “Ključna so dejanja, besede ne pomenijo ničesar.”

25. 4. 2019 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Mladinski center Zagorje je v sodelovanju z Nacionalno agencijo Movit v četrtek, 18. aprila, organiziral regijski dogodek »Dajmo solidarnosti zagon!«, ki se v tem mesecu vrstijo po celi Sloveniji.

Skupaj z več kot 70 udeleženci, med katerimi so bili predvsem mladi in predstavniki različnih organizacij iz Zasavske regije so raziskali, kaj jim pomeni solidarnost, kako biti solidaren, kako širiti solidarnost v družbi, spraševali so se tudi, če nam solidarnost predstavlja vrednoto.

Na začetku delavnice je večina udeležencev ob besedi solidarnost pomislila na pomoč, ob zaključku dogodka pa so to mnenje še utrdili in ga podkrepili z razmislekom o njihovih naslednjih korakih k bolj solidarni družbi. Udeleženci so se strinjali, da lahko k solidarnosti najbolj prispevamo z lastnim zgledom, torej da začnemo pri sebi ter da že z majhnimi koraki pripomoremo h krepitvi solidarnosti. Ena ugotovitev je tudi, da se dobro z dobrim vrača.

»Že z majhno pozornostjo lahko marsikaj narediš.« je povedala udeleženka Zoja, Gea pa je dodala, da »so dejanja ključna, besede ne pomenijo ničesar«. Za Ilmo pa je pri solidarnosti ključno, da smo solidarni brez pričakovanj in zahval.

K solidarnosti vzpodbuja tudi program Evropska solidarnostna enota, o kateri so udeleženci dogodka lahko izvedeli več in v okviru katere se bodo Mladinskemu centru Zagorje kmalu za nekaj mesecev pridružili mednarodni prostovoljci.