Digitalizacija

Spletni urbani sprehod Neustrezno Tezno

15. 6. 2020 avtor: Uredništvo

Stopinje mesta, prostovoljska skupina Pekarne Magdalenske mreže je tudi letos sodelovala v globalni akciji urbanih sprehodov Jane’s walk

Urbani sprehodi se vse od leta 2007 odvijajo v začetku maja, v Sloveniji letos potekajo desetič, pripravljeni pa so upoštevajoč ideje in načela, ki jih je v svojem strokovnem in aktivističnem delu zagovarjala Janes Jacobs, ki jo lahko spoznate tudi v dokumenatarnem filmu Citizen Jane – Battle for the City. Bila je novinarka, pisateljica in urbana aktivistka, ki je kritizirala odtujeno urbanistično načrtovanje in arhitekturo 2. polovice 20. stoletja. Njena knjiga iz leta 1961 The Death and Life of Great American Cities (Smrt in življenje velikih ameriških mest) je postavila temelje sodobnemu razumevanju mest in postala ena bolj vplivnih knjig v zgodovini urbanističnega planiranja. Zaradi epidemije Covid-19 je svetovna koordinacijska organizacija iz Toronta že v marcu preklicala izvedbe letošnjih sprehodov, lokalne organizatorje_ice pa spodbudila k iskanju drugačnih rešitev.

Stopinje mesta so si zamislile obhod, katerega trasa presega običajno lahko in prijetno hodljive razdalje ter zaobjema mnoštvo problemov, ki jih je v sprehajalnem druženju nemogoče nasloviti. Vabijo vas na virtualno pohajkovanje po eni najbolj degradiranih mestnih četrti Maribora – Teznem. S kombinacijo posnetka in besedila spoznajte problematike, s katerimi se dnevno srečujejo prebivalke_ci te tako in drugače obrobne četrti. Ker urbani sprehod ni potekal kot leta doslej, tudi ni bilo možnosti za sproščen klepet med hojo o problematikah, ki jih ljudje opažajo v svojem bivanjskem okolju in o njih niso spregovorile_i na terenu. Zato so za konec prostovojke zbrale še nekaj izkušenj in pogledov na Tezno od ljudi, ki tam živijo oziroma so nekoč živele_i.

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže