Kultura

Spodbude branja in pisanja za mlade

15. 9. 2022 avtor: Uredništvo

Na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti nudijo mladim literatom med 13. in 30. letom starosti več ustvarjalnih izzivov. Vsako leto omogočajo sodelovanje na literarnih natečajih, pregled njihove ustvarjalnosti, objavljen v šolskih literarnih glasilih, aktivno udeležbo na delavnicah kreativnega pisanja ter objave v reviji Mentor s komentarjem.

Festival Urška

Namenjen je mladim, uveljavljajočim se avtorjem od 15. do 30. leta starosti, ki še nimajo izdane knjige. Na festival se vsako leto prijavi približno 100 posameznikov, tekom leta pa so prek regijskih srečanj nominirana najboljša besedila prijavljenih avtorjev, ki se nato na državnem nivoju potegujejo za naziv uršljana/uršljanke – zmagovalca/ko med petimi finalisti na državni ravni. Izbranemu avtorju JSKD natisne prvenec, ki je predstavljen na festivalu naslednje leto. Nagrada poleg natisa knjige izbranemu avtorju omogoča tudi enoletno mentorsko pomoč pri pripravi rokopisa, avtor dobi tudi par izvodov svoje knjige. Avtorja povabijo na gostovanje na mednarodni literarni festival, naslednje leto pa mu ob izidu prvenke omogočijo najmanj tri predstavitve knjige ter ga prijavljajo na različne literarne nagrade, po katerih so zmagovalci Urške že posegli (nagrada za najboljši prvenec, zbirka najboljših kratkih zgodb, nagrada EU za mladega literata …), in na različne mednarodne literarne festivale …

Več o festivalu, njegovem poteku in prijavi lahko prebereš tukaj. Rok za prijavo na festival je 8. februar 2023.

Organizatorji opažajo, da po mestih na finalu Urške posegajo mladi v različnih starosti in po spolu. Skupno jim je zagotovo strast do branja že od mladih nog, pogosto branje kvalitetne sodobne literature, poznavanje klasikov v slovenski in svetovni književnosti, prijave na literarne natečaje ter doseganje nominacij ter uvrstitev v finale pri različnih ponudnikih ter objave v številnih slovenskih literarnih revijah. Mladi, ki so jih zadnja leta spoznavali v finalu, so odprte osebnosti: vsi zelo ustvarjalni, samozavestni, izvirni ter prepričljivi v svojem pisanju, saj iščejo avtentične poti pisanja na podlagi lastnih izkušenj in čustvovanja. So empatični, strpni in razgledani.

Revija Mentor

Ugledna literarno-mentorska revija za mlade literarne ustvarjalce in mentorje je edina slovenska literarna revija, ki poleg prvih objav omogoča pisne komentarje. To so najbolj dragoceni zapisani nasveti, ki bi jih morali dobiti vsi pišoči ustvarjalci. V Mentorju poleg literarnih besedil objavljajo tudi kritike, intervjuje, potopise, prevode, dnevnike, eseje ter poročila o literarnih dogodkih, gledaliških, plesnih in drugih prireditvah … V vsaki številki revije objavljajo avtorska dela uveljavljajočih se mladih avtorjev, ob njih pa tudi sopotnike in številne literate v posebnih rubrikah, sledijo zapisom o zanimivih knjigah, avtorjih, literarnih dogodkih, recenzirajo nove knjižne naslove in sledijo bralni kulturi. Še več pozornosti namenjajo publikacijam in literarnim dogodkom, ki nastajajo v osnovnih in srednjih šolah, pa tudi najmlajšim ustvarjalcem (rubrika Najstnik/Najstnica). Revija izide štirikrat letno, v nakladi 400 izvodov, predvidoma marca, maja, septembra in  novembra. Na revijo se lahko naročiš tukaj, do 23. januarja 2023.

Roševi dnevi

Vsako leto novembra razpišejo natečaj Roševi dnevi, srečanje literatov 8. in 9. razredov OŠ. To je že več kot 35 let trajajoče literarno srečanje za mlade literate 8. in 9. razredov osnovnih šol iz Slovenije in zamejstva, ki poteka v Celju s sodelovanjem območne izpostave JSKD Celje in OŠ Frana Roša, Celje. K sodelovanju se lahko prijavita (le) dva učenca pod mentorstvom svojih učiteljev iz posamezne osnovne šole. Med poslanimi prispevki strokovna komisija izbere dvajset avtorjev (regijski nivo), med njimi še pet avtorjev najboljših besedil, ki so nagrajeni s knjižnimi nagradami (državni nivo/zlata priznanja). Besedila vseh dvajsetih mladih literatov so objavljena v literarnem zborniku, z uvodnikom in ocenami strokovnih članov komisije.

Več o natečaju lahko prebereš tukaj. Rok za prijavo je16. januar 2023.

Nasveti za mlade literate pred prijavo na JSKD natečaje

Za uvrstitev med najboljše mlade literate na JSKD priporočajo branje sodobne slovenske in prevodne literature (spremljanje literarnih nagrad in branje vseh nominiranih naslovov), poznavanje slovenske in svetovne klasične književnosti, pisanje in samokritično popravljanje avtorskih besedil, glasno branje, javno branje, utrjevanje bralne kondicije, iskanje sovrstnikov za podporo pri izmenjavi literarnih izkušenj, odprtost pri opisovanju različnih tem, graditev bralne skupnosti, izbira Prvega bralca …. To je le nekaj osnovnih nasvetov pred prijavo na JSKD literarne natečaje za mlade.

Vabljeni k udeležbi na literarnih aktivnostih!

Vir: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti