Mladi z manj priložnostmi / Šport

Spodbujanje socialne vključenosti skozi šport

12. 10. 2022 avtor: Celjski mladinski center

V Celjskem mladinskem centru izvajajo številne evropske projekte. Odlično se znajdejo tudi v vlogi koordinatorja, kar dokazujejo s projektom Adaptive Sport Programs v sklopu programa Erasmus+ šport. Projektno partnerstvo ASP poleg slovenskega koordinatorja tvorijo še organizacije iz Italije, Romunije in Portugalske. Glavni cilj projekta je spodbujati enake možnosti v športu, skozi oblikovanje športnih aktivnosti v lokalnih skupnostih in razvijanje novih programov ter aktivnosti, prilagojenih z mislijo na tri ciljne skupine (gibalno ovirane osebe, osebe z okvaro vida in osebe z motnjami v duševnem razvoju). Eden izmed najpomembnejših dejavnikov uspešnega vključevanja v športne aktivnosti je namreč prilagajanje potrebam posameznih udeležencev. Je pa šport prav gotovo tisto področje, ki ponuja odlično priložnost za spodbujanje socialnega vključevanja ter povezanosti med različnimi družbenimi skupinami.

V okviru projekta je partnerstvo izdalo uporaben priročnik, ki med drugim vsebuje dobre prakse in zbirko prilagojenih športnih aktivnosti za tri ciljne skupine projekta. Priročnik je dostopen tudi v e-različici. Ker pa si je partnerstvo prizadevalo ustvariti gradivo, ki bo čimbolj vključujoče, je natisnilo tudi različico priročnika v Braillovi pisavi, ki je dostopna slepim in slabovidnim. V kolikor bi katera izmed organizacij želela priročnik v Braillovi pisavi, se lahko obrnete na koordinatorja projekta katja.kolenc@mc-celje.si za brezplačen izvod.

Lokalne aktivnosti v sklopu projekta

Pomemben del projekta pa predstavljajo tudi lokalne športne aktivnosti, ki jih v partnerskih državah organizirajo v okviru Evropskega tedna športa, ki vsako leto poteka med 23. in 30. septembrom. Celjski mladinski center je letos organiziral kar štiri dogodke, s katerimi spodbujajo socialno vključenost in enake možnosti v športu, pod sloganom #Beactive #Beadaptive.

Začeli so v petek, 23. 9. 2022, ob 10. uri, ko so v Centru za varstvo in delo Golovec organizirali košarkarski turnir. Svoje sposobnosti pod košem so merili zaposleni in prostovoljci Celjskega mladinskega centra, dijaki Gimnazije Celje – Center in varovanci CVD Golovec. Turnir je potekal na igrišču CVD Golovec, ki so ga lani prenovili s skupnimi močmi v sklopu projekta. Letos torej ni šlo drugače, kot da ga še dodobra preizkusijo, v skupno veselje ekip! Kako lepo so se imeli, si lahko ogledate tukaj.

Torek, 27. 9. 2022, je bil v znamenju osrednjega dogodka letošnjih lokalnih aktivnosti projekta ASP. Celjski mladinski center je namreč v sodelovanju z OŠ Glazija organiziral športni dan za vse učence osnovne šole. Dogodek je bil tudi praznično obarvan, saj OŠ Glazija v šolskem letu 2022/23 obeležuje 50. obletnico delovanja. Ob slavnostnih nagovorih direktorice Celjskega mladinskega centra, Sonje Majcen, in ravnateljice OŠ Glazija, Nevenke Kus, je otroke in njihove najbližje razveselil še glasbeni program s pevko Samantho Mayo. Nato so učenci v sproščenem in zabavnem vzdušju preizkušali svoje sposobnosti na kar 15 različnih postajah s prilagojenimi športnimi aktivnostmi.

Na postajah so, poleg Celjskega mladinskega centra in Osnovne šole Glazija, sodelovali različni zunanji izvajalci, društva in organizacije, med njimi: Športno društvo Gibitus, Specialna Olimpiada Slovenije, Čuječa gibalnica, Športno društvo Nova vas, dijaki predšolske vzgoje Gimnazije Celje – Center, Napihljiva zabava, ETC Adriatic in Curly Coach – športni trening in obravnava gibalnih težav. Za konec pa je bil kot češnja na vrhu torte za vse zbrane še prihod lokalnih košarkarskih legend, ki so prišle obujati spomine na svoje košarkarske začetke prav tam, v telovadnici OŠ Glazija. Utrinke z dogodka si lahko ogledate tukaj, svoje vtise in misli ob športnem dnevu pa so delili tudi zaposleni na OŠ Glazija v zapisu, ki je na voljo tukaj.

Evropski teden športa se je v Celjskem mladinskem centru nadaljeval v petek, 30.9.2022, s turnirjem namiznega tenisa. V napetih dvobojih je svoje spretnosti preizkusilo devet igralcev v dveh kategorijah. Zbranemu občinstvu so ob tem prikazali tudi kar nekaj čisto profesionalnih potez. Popoldne je minilo v športnem duhu, zmagovalce pa so na koncu čakale tudi simbolične nagrade, ki jih je priskrbel Decathlon Slovenija.

Zadnji izmed dogodkov v okviru Evropskega tedna športa, pohod na Celjsko kočo z VDC Šentjur, sprva planiran za sredo, 28. 9. 2022, se je odvil teden kasneje, torej v sredo, 5. 10. 2022. Spremembi datuma je žal botrovalo nestanovitno in deževno vreme. Odločitev, da pohod prestavijo, se je izkazala za odlično, saj je pohodnike na vrhu, poleg raznovrstnih športnih aktivnosti, pričakalo sonce. Sodelavci in prostovoljci Celjskega mladinskega centra so tako skupaj z uporabniki VDC Šentjur preživeli prekrasen dan. Igrali so se Človek ne jezi se v naravni velikosti, pri čemer se po poljih namesto figuric premikajo igralci kar sami, pa preizkušali svoje spretnosti v lokostrelstvu, badmintonu in različnih igrah z žogo. Nekaj se jih je tudi opogumilo in se odločilo za vožnjo z bobkarti na letnem sankališču Celjske koče.

Evropski teden športa v Celjskem mladinskem centru je še enkrat pokazal, da je za uspešno vključevanje vseh posameznikov in skupin v športne aktivnosti, le-te treba prilagoditi potrebam posameznih udeležencev. V duhu sodelovanja in v navdušenje vseh udeležencev, se je ponovno izkazalo, da je šport tisti, ki povezuje. To pa je tudi glavno sporočilo projekta ASP.