Vključenost

Strokovni posvet LGBTIQ+ pravice v Ljubljani

19. 8. 2020 avtor: Društvo Parada ponosa

V sklopu Paradnega meseca 2020 je v organizaciji Društva Parada ponosa v prostorih Mestne hiše v Ljubljani potekal prvi del strokovnega posveta z naslovom LGBTIQ+ pravice v Ljubljani. Potekal je v sklopu obeležitve 20. obletnice parade ponosa v Ljubljani in ponudil presek zadnjih 20 let in s tem obeležitev dosežkov ter analizo trenutnega stanja. Sofinancirala ga je Mestna občina Ljubljana, namenjen pa je bil predstavnicam_kom Mestne občine Ljubljana (MOL), LGBTIQ+ organizacij in iniciativ iz Slovenije ter drugih relevantnih nevladnih organizacijSestavljen je bil iz dveh sklopov: v prvem je potekala javna razprava, osredotočena na lokalno perspektivo, v drugem pa so vzporedno potekali štirje tematski pogovori. 

Na javni razpravi z naslovom Sodelovanje MOL-a z LGBTIQ+ skupnostjo so sodelovale predstavnice različnih oddelkov in uradov MOL-a: Katarina GorencMateja DemšičSimona Topolinjak in Tilka Klančar. V njej so se dotaknile_i različnih LGBTIQ+ iniciativ, ki so organizirane s strani MOL-a in/ali v partnerstvu z LGBTIQ+ organizacijami. Razprava, ki jo je moderirala predsednica Društva Parada ponosa Simona Muršec, se je osredotočila na področja, ki so najbolj relevantna za LGBTIQ+ skupnost: kulturo, socialno varstvo in zdravje ter mladino in izobraževanje.

Med drugim je Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo, je izpostavila z vidika kulture in umetnosti Društvo ŠKUC, ki s svojim dolgoletnim delom, omogoča svobodo izraza preko svojih kulturnih in umetniških dejavnosti. Katarina Gorenc, vodja Urada za mladino, kot dosežek zadnjih treh let vidi predvsem Mladinski center Legebitra in njegovo vpetost v mrežo mladinskih centrov. MOL-ova vloga je podpora sodelovanja med njimi, pri katerem ne gre le za naslavljanje LGBTIQ+ tematik in mladih znotraj LGBTIQ+ varnih prostorov, ampak za naslavljanje LGBTIQ+ tematik v vseh mladinskih organizacijah. Cilj je, da se vse mlade osebe lahko počutijo sprejete tudi izven vzpostavljenih varnih prostorov.

Tilka Klančar, vodja Oddelka za zdravje in socialno varstvo, je izpostavila podeljevanje certifikata LGBT prijazno, vključenost v mrežo mavričnih mest ter knjižico Mavrična Ljubljana. Ob koncu je še opozorila, da je LGBTIQ+ tematika zaradi koronavirusa postala zapostavljena in da bomo morale_i skupaj paziti, da ne ostane tako.

Predstavnice so poenoteno zaključile, da si bodo v organizacijah še naprej prizadevali uresničevati predloge in se tudi na simbolni ravni zavzemali za pravice LGBTIQ+ oseb v Sloveniji, kot se borijo že 35 let.

Več o posvetu si preberite tukaj.

Vir in foto: Društvo parada ponosa