Zdravje

Študentska krvodajalska akcija “Častimo 1/2 litra”

7. 4. 2022 avtor: Uredništvo

Ljubljana, 1. 4. 2022 – Tudi letos se bo v aprilu odvijala že tradicionalna študentska krvodajalska akcija »Častim 1⁄2 litra!«. Akcija bo po dolgih dveh letih potekala, zaradi epidemiološke situacije v državi, ponovno potekala na tradicionalennačinvrazličnihkrajihpoSloveniji. Vsištudenti,kilahkodarujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. 

Slovenija se lahko pohvali z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. Tu pa tudi študenti predstavljamo pomemben del, saj vsako leto tudi mi po celotni Sloveniji tako ali drugače sodelujemo pri krvodajalskih akcijah. 

Tradicionalna spomladanska študentska krvodajalska akcija »Častim 1⁄2 litra!« se bo tudi letos izvajala v mesecu aprilu in sicer v soorganizaciji Študentske organizacije Slovenije, Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Študentske organizacije Univerze v Mariboru, Študentske organizacije Univerze na Primorskem in Zveze ŠKIS, pod okriljem katere so v projekt vključeni tudi lokalni študentski klubi. 

Tokratna spomladanska študentska krvodajalska akcija bo potekala skozi celoten april, kri pa bo možno darovati v različnih krajih po Sloveniji. Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si in Facebook strani “Častim pol litra”. Spremljajte pa tudi svoj lokalni študentski klub, če za (bodoče) krvodajalce pripravlja, kakšno presenečenje!

Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni, na enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino že nekaj časa izvajajo prilagojene krvodajalske akcije. Krvodajalce, ki so v preteklosti že darovali kri, bodo tako na odvzem še vedno vabili preko SMS-vabil, v katerih jih bodo prosili za dogovor o uri prihoda in preverili pogoje darovanja. Darovalci se lahko na odvzem krvi naročijo tudi sami, tako da pokličejo na najbližji transfuzijski center.

V današnjem času ljudje prepogosto pozabljamo na stvari, ki nas naredijo to, kar smo. Ljudje. Sploh v tem času se moramo spomniti naše bistvene človeške dolžnosti in vrednote – pomoči sočloveku. Kako malo je potrebno za to, da nekomu ne le polepšamo življenje, temveč ga včasih lahko celo rešimo!

*Projekt je sofinanciran s strani Urada RS za mladino in Mestne občine Ljubljana.

Vir: Zveza ŠKIS