Izobraževanje

Študijski obisk Erasmus+ v Bremnu

2. 3. 2020 avtor: Uredništvo

Novembra lani so se mladinski delavci in prostovoljci Mladinskega centra Postojna udeležili Erasmus+ MvA študijskega obiska v Antwerpnu, januarja letos pa je potekal drugi del projekta. Študijski obisk je potekal v okviru projekta “Neighborhood of youth centers in Europe“, namenjen je prenosu dobrih praks iz mladinskih centrov Belgije in Nemčije v mladinske centre zahodnega Balkana.

Tokrat so se udeleženci študijskega obiska iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Belgije zbrali na severu Nemčije, natančneje v Bremnu. Spoznali so delovanje štirih nemških organizacij, ki se ukvarjajo tako z mladino kot tudi z odraslimi, vse pa temeljijo na solidarnosti in vključitvi neprivilegiranih skupin ljudi v družbo. Nastanjeni so bili v Hiši kulture, t. j. Kulturhaus, ki je del organizacije NaturKultur.

Pri prvem obisku so bivali v skavtskem hostlu zelo blizu centra Antwerpna, tokrat pa so bili od mestnega jedra Bremna precej oddaljeni. Kulturhaus se namreč nahaja pol ure vožnje stran od samega Bremna, in to kar sredi gozda. Četudi se je tokrat zasedba udeležencev zamenjala, kar je spremenilo tudi samo dinamiko skupine sodelujočih, pa je prav ta oddaljenost od barov, restavracij, trgovin, znamenitosti in ostalih tipičnih načinov preživljanja prostega časa omogočila, da so se med seboj res potrudili, da bi se razumeli, sodelovali in se na koncu tudi povezali. 

Namen tega drugega dela študijskega obiska za mladinske centre je bilo predvsem spoznavanje organizacij, ki so jih udeleženci zastopali, tehtanje različnih možnosti za potencialne skupne projekte ter zbiranje idej, ki bi vodile do izvršitve teh skupnih projektov.

Udeleženki študijskega obiska iz Slovenije, Ksenija Šabec in Mira Bačić, sta strnili svoje vtise z besedami: “Ker prihajam iz Postojne, majhnega mesta, je bila izmenjava v Bremnu že sama po sebi zame velik izziv. Omogočila mi je, da stopim iz cone udobja. Ugotovila sem, da se lahko dobro počutim in delam tudi v neznanem mestu z novimi ljudmi. V enem tednu sem se naučila ogromno novih, koristnih in zanimivih zadev. Spoznala in spoprijateljila sem se z novimi ljudmi, ki prihajajo iz drugih držav in imajo ogromno znanja z različnih področji.”

Vir in foto: Mladinski center Postojna