Zabava in prosti čas

Svetovni dan mladih v Lizboni 2023

10. 1. 2023 avtor: Katoliška mladina

Svetovni dan mladih (SDM) je srečanje, ki približno vsako 3. leto privabi velike množice mladih z vseh koncev sveta. Od svojega nastanka je postal eden izmed pomembnejših dogodkov na področju katoliške pastorale z mladimi. Z dogodkom bi Cerkev rada vsem mladim omogočila izkušnjo univerzalne Cerkve in spodbudila osebno srečanje z Jezusom Kristusom. Ena glavnih lastnosti Svetovnega dneva mladih pa je tudi srečanje mladih s papežem.

Prvi Svetovni dan mladih se je odvil na pobudo papeža Janeza Pavla II. v Rimu leta 1984, s 250.000 navzočimi. Papež se je odločil, da s tovrstnim srečanjem nadaljuje in tako se je 3 leta kasneje (1987) v Buenos Airesu Svetovnega dneva mladih udeležilo že kar 1.000.000 mladih.

37. Svetovni dan mladih – Lizbona 2023

Naslednji svetovni dan mladih bo potekal od 1. do 6. avgusta 2023 v Lizboni, na Portugalskem. Papež Frančišek si je zanj izbral geslo: “Marija je vstala in se odpravila v naglici”. V letošnji poslanici papež mlade nagovarja, da vstanejo in se prebudijo v življenje ter spet zaživijo po teh težkih časih. Za zgled nam postavlja Marijo, ki je po oznanjenju popolnoma zaupala Bogu. Pozabila je na vse svoje skrbi, strahove in svoje življenje predala v Njegove roke ter nesebično pomagala Elizabeti. Tudi mi moramo včasih za sabo pustiti skrbi in strahove ter zaupati Bogu, ker samo on zares ve kaj je za nas najboljše.

Svetovni dan mladih je namenjen vsem mladim, ki so stari med 15 in 35 let. Seveda pa se ga lahko udeležijo tudi vsi ostali. Kljub temu, da je to dogodek, ki ga organizira katoliška cerkev so nanj vabljeni in zelo dobrodošli tudi vsi ostali.

Za slovensko skupino prijave zbiramo na Katoliški mladini, kjer ponujamo več različnih paketov med katerimi lahko izbirajo romarji. Prijave zbiramo do 20. 6. 2023 oziroma do zapolnitve mest.

Emanuel Meserko, ki se je Svetovnega dneva mladih udeležil leta 2016 v Krakovu je za Aleteio povedal, da bi vsem mladim priporočil udeležbo na Svetovnem dnevu mladih: “Najprej zaradi izkušnje Cerkve, da bodo videli, da to ni nekaj, kar je samo v njihovem okolju, ampak da Bog deluje po celem svetu. Da ni sam v nekem boju v odločanju za Jezusa.” Povedal pa je tudi, da vam bo izkušnja Svetovnega dneva mladih zagotovo spremenila življenje.

Za več informacij in prijavo se lahko obrnete na spletno stran svetovnidanmladih.si ali na mail sdm@katoliskamladina.si.

Brina Rednjak, koordinatorka Svetovnega dneva mladih