Izobraževanje

Svetovni dan veščin mladih: Pomembnost razvoja usposobljene mladine

15. 7. 2020 avtor: Uredništvo

Prav danes, 15. julija 2020 praznujemo Svetovni dan veščin mladih, ki poteka v nekoliko drugačnem vzdušju, kot prejšnja leta. Ukrepi za pandemijo in zaustavitev COVID-19 so po vsem svetu za nekaj časa ustavili in zaprli vse ustanove za izobraževanje in usposabljanje, kar je pa ogrozilo kontinuiteto razvoja veščin mladih. Osrednja tema in glavno sporočilo letošnjega Svetovnega dneva veščin mladih bo predvsem pomembnost razvoja usposobljene mladine.

Ocenjujejo, da so trenutno skoraj 70% vseh mladih v svetu, ki obiskujejo izobraževalne institucije, prizadeti zaradi zapiranja šol na ravni izobrazbe. Anketiranci so v anketi TVET (Tehnično in poklicno izobraževanje in usposabljanje), ki so jo pripravili UNESCOMednarodna organizacija dela (ILO) in Svetovna banka, sporočili, da je usposabljanje na daljavo postalo najpogostejši način za prenos spretnosti, a vendar ima velike težave. Med drugim so v anketi mladi ocenili, da največje težave nastajajo pri prilagajanju učnih načrtov, pripravljenosti predavatelja, povezavi in postopku ocenjevanja.

Pred trenutno krizo so se mladi, stari od 15 do 24 let, soočali s podaljšanim prehodnim obdobjem med šolo in delom. Naraščajoča brezposelnost mladih je trenutno eden najpomembnejših problemov, s katerimi se soočajo gospodarstva in družbe v današnjem svetu, tako v razvitih državah, kot tudi državah v razvoju.

Izobraževanje in usposabljanje sta torej ključnega pomena za dosego agende 2030. Vizija Incheonove deklaracije (Incheon declaration) je, da bo izobraževanje 2030 v celoti zajeto s ciljem trajnostnega razvoja 4“Zagotoviti vključujoče in pravično kakovostno izobraževanje ter spodbujati možnosti vseživljenjskega učenja za vse“.

Izobraževanje 2030 ima največji poudarek na:

Danes se bo odprlo tudi več virtualnih dogodkov, osredotočenih na temo “Spretnosti za odporno mladino”. Pridružite se lahko na razpravi, ki jo združeno organizira več svetovnih organizacij (Združeni narodi Stalne misije Portugalske in Šrilanke skupaj z Unescom, ILO in Uradom generalnega sekretarja za mladino).

Razprava bo potekala danes, 15. julija od 16.00 do 18.00 na povezavi tukaj.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: United Nation