Zdravje

Svetovni dan zdravja in mladi

7. 4. 2020 avtor: Uredništvo

7. aprila vsako leto obeležujemo svetovni dan zdravja, kat trenutno deluje zelo ironično ali celo kontradiktorna, pa morda ravno zato še toliko bolj pomembno, da se spomnimo na zdravje. Letošnja tema svetovnega dne zdravja je podpora medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam pri njihovem delu. Ob spopadanju z epidemijo novega koronavirusa pa je v ospredju predvsem izražanje hvaležnosti za njihovo požrtvovalno delo.

Svetovna zdravstvena organizacija je leto 2020 razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. Zakaj? V počastitev 200-letnice rojstva Florence Nightingale, utemeljiteljice sodobne zdravstvene nege, in zaradi ključne vloge medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic pri varovanju in ohranjanju zdravja. Florence Nightingale, rojena 12. maja 1820 v Firencah, je vpeljala prvo formalno izobraževanje za medicinske sestre ter s tem postavila podlago za razvoj zdravstvene nege kot stroke in mejnik v poklicu medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic. 

Letošnja kampanja naj bi bila sicer osredinjena na krepitev zdravstvene nege in babištva, zaradi aktualnih dogodkov po vsem svetu v zvezi s koronavirusom pa je v ospredju predvsem izražanje podpore in hvaležnosti medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam za skrb in njihovo požrtvovalno delo.

SURS želi skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki je prav tako pooblaščeni izvajalec dejavnosti državne statistike, ob tej priložnosti opozoriti na uradne statistične podatke s tega področja in jih ponuditi v razmislek. Ste vedeli da:

Kaj lahko sami storimo, da jim olajšamo delo?

Solidarnost mladinskih organizacij v Sloveniji

Mladinske organizacije in organizacije mladinskega dela imajo na voljo tudi prostorske kapacitete, predvsem mladinske hostle, ki jih v trenutno ponujajo na voljo medicinskemu osebju in ostalim pomoči potrebnim. Številni so se odzvali in še enkrat potrdili, da v časih, ko je to ključno, lahko in so solidarni:

Zdravje mladih v času koronavirusa

Čeprav je starejša populacija bolj izpostavljena težji obliki bolezni Covid-19, se seveda lahko okužijo tudi mlajši (trenutni podatki okuženih v Sloveniji tukaj). Na dan 6. april je bilo do 24.00 ure potrjenih 198 obolelih za Covid-19 v populaciji od 15 do 35 let, kar glede na vse okužene, ki jih je bilo na isti dan 1.021, predstavlja nekaj manj kot 20% vseh okuženih.

Kam po pomoč, ko stiska stiska?

Predvsem pri mladih, ki so v času pred epidemijo najbolj tesno povezana populacija, kljub njihovemu pregovorno “digitalnem druženju” ravno sedaj v času izolacije preživljajo dneve, ki so nekaterim v velik izziv, predvsem pa ne smemo pozabiti na že tako ranljive skupine mladih. Najstniško obdobje je težavno in naporno že samo po sebi, izredne razmere zaradi koronavirusa pa lahko k temu le še prispevajo. Zaradi zaprtja šol in odpovedi dogodkov mladi zamujate pomembne trenutke v svojih življenjih, pa tudi vsakdanje aktivnosti kot so klepet s prijatelji in sodelovanje pri pouku v živo. Kako lažje preživeti to obdobje, ki lahko prinese občutke izključenosti, osamljenosti, jeze ali strahu, si lahko prebereš tukaj. Če se vseeno ne moreš znebiti občutkov tesnobe, jeze ali občutiš kakršno koli drugo stisko, se lahko obrneš na:

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: WHO