Okolje in trajnost

Ta teden se pridruži vseslovenski akciji preštevanja ptic!

23. 1. 2023 avtor: Jerneja Potočnik
ptice okoli nas

Ptice okoli nas je že tradicionalna januarska akcija preštevanja ptic v bližini naših domov. Akcija poteka ta teden, še vedno pa se ji lahko pridružiš tudi ti.

Za priljubljeno akcijo Ptice okoli nas stoji Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, ki tudi letos poziva k štetju ptic v okolici naših domov. Štetju se lahko pridruži vsak, ki si je pripravljen utrgati vsaj 30 minut svojega dnevnega časa in jih preživeti ob pozornem opazovanju ptic v bližini svojega doma.

Kako sodeluješ?

»Za sodelovanje potrebujete pol ure časa, nekaj dobre volje in priostreno oko in/ali ušesa. Priporočamo tudi uporabo kakšnega priročnika, beležke in daljnogleda, vendar bo tudi brez tega šlo. Vse je odvisno od tega, kako se na sodelovanje pripravite. Prav s tem namenom smo za vas pripravili nekaj pripomočkov, ki vam lahko olajšajo prepoznavanje in beleženje ptic,« k sodelovanju povabijo na Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije.

Pri tem si lahko pomagaš s priročnikom in drugimi materiali, ki so jih posebej za lažje štetje pripravili v Društvu, pri čemer bodi še posebej pozoren_a na beležko, opozorijo v DOPPS:

»Beležka je osnovni in zelo pomemben pripomoček, saj brez nje hitro pozabimo katere vrste in koliko osebkov smo opazovali. Pomagate si lahko tudi z letakom Ptice okoli nas, kjer so s fotografijami predstavljene naše pogostejše vrste, k njim pa lahko zapištete tudi število opazovanih osebkov, kar vam olajša beleženje podatkov.«

Vse materiale najdeš tukaj, beležko pa si lahko preneseš s klikom sem.

»Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja preko e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije in gradiva (letak, plakat), ki vam bodo v pomoč pri opazovanju.«

Kako smo šteli lani?

V lanskem januarskem štetju je bilo zabeleženih kar 13 821 ptic, ki so pripadale 73 vrstam. »Najštevilčnejša vrsta je bil ponovno domači vrabec, ki na vrhu kraljuje že vsa leta akcije. Našteli smo jih kar 2085. Letos je njegov prestol resno ogrozila siva vrana, ki jo je od vrha ločilo le 13 opazovanih osebkov (opazovanih je bilo 2072 osebkov). Na tretjem mestu se je letos znašla velika sinica s 1371 opazovanimi osebki. Vse tri vrste so po številu opazovanih osebkov sestavljale 40 % vseh opazovanih ptic. Trem najštevilčnejšim so sledili domači golob, poljski vrabec, ščinkavec, lišček, plavček, kos in sraka,« so v poročilu zapisali na DOPPS.

Akcija preštevanja ptic Ptice okoli nas poteka ta teden – od 23. januarja do 29. januarja. Pridruži se ji, morda odkriješ celo nov hobi!

»Akcija Ptice okoli nas je v letu 2022 združila 892 opazovalcev. Še posebej nas veseli, da je med nami veliko otrok, ki se akciji pridružijo v šoli. V 2022 je bilo takšnih 639 iz 23 različnih osnovnih šol in vrtcev. Ptice so najbolj pridno preštevali v Vrtcu Lenart (183 sodelujočih), Vrtcu Tezno Maribor (70 sodelujočih), OŠ Gustava Šiliha Velenje (60 sodelujočih), OŠ  Ledina (49 sodelujočih) in Strokovni gimnaziji ŠC Kranj (41 sodelujočih),« so še dodali.

Vir vsebine in naslovne fotografije: Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije