Neformalno izobraževanje

Taborniki organizirali že 62. Republiško orientacijsko tekmovanje

2. 11. 2022 avtor: Zveza tabornikov Slovenije
"mladi na orientaciji"

Republiško orientacijsko tekmovanje (ROT) je tridnevno državno orientacijsko tekmovanje, na katerem udeleženci tekmujejo v različnih dejavnostih, povezanih s taborniškim programom in življenjem v naravi. To so zahtevnejša orientacija in topografski izdelki (skica terena, koraki, skica prehojene poti, profil terena), prehod in skica minskega polja, opis prehojene poti, prihod pod kotom, testi (topo test, test prve pomoči, tematski test) nočna in dnevna signalizacija s pomočjo Morsejeve in Winklerjeve abecede (semaforja), postavljanje bivaka in prenočevanje v njem, postavljanje pionirskega objekta in kuhanje golaža. Tekmovanje poleg preverjanja znanja pomeni tudi dokaz vzdržljivosti in motiviranosti udeležencev ter upravičeno velja za najtežje taborniško orientacijsko tekmovanje.

Letos se je v Šoštanju v zadnjem vikendu septembra odvijal že 62. ROT, reportažo v obliki dnevniškega zapisa pa je pripravila Mojca Videmšek, vodja PR na 62. Republiškem orientacijskem tekmovanju.

"mladi na orientaciji"
Vir: Republiško orientacijsko tekmovanje
Foto: Suzana Podvinšek in Ivan Vrhnjak

ROT je spet tu!

18.05

37 ekip letošnjega 62. Republiškega orientacijskega tekmovanja in 80 prostovoljcev se je zbralo na šolskem igrišču Osnovne šole Karla Destovnika-Kajuha in v en glas zapelo taborniško himno. ROT se je uradno pričel. Gremo novim zmagam in izzivom naproti.

18.50

Tekmovalce je v petek zvečer čakal prvi del tekmovanja. Naloge iz znanja topografije, vrisovanja in nočne Morsejeve abecede, kateri je sledila slastna večerja, nato pa odličen večerni program, poln smeha in glasbe. Najprej nas je zabaval Hišni band, s katerim smo skupaj prepevali taborniške pesmi in prisluhnili čisto svoji  Šoštanjski ROT himni. Poseben gost tega večera pa je bil stand up komik Uroš Kuzman, ki je do solz spravil prav vsakega poslušalca.

23.00

Čas za spanje, a še prej zadnji posveti in priprave na sobotni del tekmovanja. Ste vsi pripravljeni? Pa še kako! Mamo to!

"mladi med reševanjem nalog iz vrisovanja"
Vir: Republiško orientacijsko tekmovanje
Foto: Neža Ternik

SOBOTNE DOGODIVŠČINE

5.00

Prvi prostovoljci so že na štartnih pozicijah, z zajtrkom in veliko skodelico vrhunske kave, tekmovalci pa so si lahko privoščili malo daljši spanec. Ali krajši, saj so se najbolj zagreti še pozno v noč pripravljali na nov dan.

6.30

Nahrbtnike na ramena, zemljevid v roke in akcija. Pred tekmovalci je bila več kot 10 km dolga proga, kjer so premagali približno tisoč višinskih metrov vzpona, vse do vasi Bele Vode, ki se razprostira nad Šoštanjem. Sonce in modro nebo jih je prijetno spremljajo čez ceste, poti in gozdove, domačini so pozdravljali pogumne ekipe, ki so se spopadle z različnimi nalogami. Te pa so zagotovo še dodatno popestrile zahtevno ROT progo. Lokostrelstvo, prihod pod kotom, kroki, risanje takšnih in drugačnih skic, opis poti in prva pomoč, ki je bila letos še posebej atraktivna. Pot  je popeljala tudi mimo spomenika v čast Karla Destovnika-Kajuha, saj letos mineva 100 let od njegovega rojstva. Ni pa manjkalo niti krasnih razgledov na Šaleško dolino.

13.00 in še nekaj minut

Prva ekipa je že na cilju sobotnega dela poti, kjer pa jih čaka še prva »bivak« naloga – priprava pionirskega objekta. Do mraka so se na bivaku razvrstile vse ekipe, ki so si poiskale svoj vnaprej označen kotiček, kjer so si postavile bivak iz šotork in ogenj, ga zakurile ter v kotličku pripravile večerjo – golaž ali zelenjavno mineštro, oboje pa so ocenili skrbno izbrani kuharski žiranti. Noge so po prvem dnevu že pošteno pekle, zato je bil čas, ko so ekipe zavile v spalke, uganile lučke in se prepustile spancu, še kako sladek. A ta noč bo kratka.

"prostor za bivakiranje na 62. Republiškem orientacijskem tekmovanju"
Vir: Republiško orientacijsko tekmovanje
Foto: Neža Ternik

NEDELJSKE VODNE IGRE

4.00

Kuharica Andreja je že na poti v dolino po zajtrk za tekmovalce in prostovoljce, medtem pa se je ob bivakih tu in tam slišalo le smrčanje in živalski glasovi iz gozda. Zvezdnato nebo je počasi odhajalo, ujele so nas prve dežne kaplje, ki so padale na naše šotore in močile nedeljsko progo. Današnji dan bo res avanturističen.

5.30

Prvi prostovoljci in tekmovalci so že v zgornjih urah, ko je bila zunaj še trda tema, pokukali iz šotora in se odpravili na svojo delovno postajo, novim nalogam in novemu tekmovalnemu dnevu naproti. Danes se je po peti preslišani budilki zbudil tudi vodja tekmovanja Matija, ki je zdrvel iz šotora ob pogledu na uro.

6.00

Vonj po jutranji kavi se je razlezel po celotnem bivak prostoru, prve ekipe pa so se že odpravile proti  približno 10 km dolgi progi naproti po vaseh in mimo znamenitosti Šoštanja. Tokrat je vse na poti močil močan dež, ki so na cilju svoja oblačila lahko samo še oželi. Da pa je bil dan še bolj pester, so tekmovalce na progi čakala še dva vodna KT-ja – prečkanje reke in veslanje po Družmirskem jezeru. Kljub dežju je v ekipah ostajal tekmovalni duh. Nasmejani obrazi so pripovedovali o še eni nepozabni taborniški dogodivščini, ki se jo bomo vsi še dolgo spominjali.

"mladi na orientaciji v deževnem vremenu"
Vir: Republiško orientacijsko tekmovanje
Foto: Neža Ternik

16.00

Po avli osnovne šole so se sušili prav vsi kosi oblačil in čevlji. Ekipe so varno prispele na cilj. Med tekmovalci se je slišalo pripovedovanje prigod na progi, medtem pa so ocenjevalci ocenjevali še zadnje naloge in vpisovali rezultate v spletno aplikacijo, preko katere so lahko ekipe ves čas tekmovanja spremljale rezultate na svojih mobilnih napravah.

17.00

Zadnje dejanje letošnjega ROT-a je zaključni zbor in podelitev nagrad za najboljše ekipe, posameznike z najboljšimi izdelki in izzive, v katerih so lahko tekmovalci sodelovali pred tekmovanjem. Letos je skupna zmaga za najuspešnejši rod na tekmovanju šla v roke Sivega volka. A pohvalo si zasluži čisto vsak tekmovalec in prostovoljec, ki je bil v Šoštanju z nami na zadnji septembrski vikend. Skupaj smo se lotevali nalog in izzivov tekmovanja, ustvarjali nove spomine, spoznavali nove taborniške prijatelje, se povezali s že znanimi in odkrivali svoje zmožnosti, močno voljo ter spoznavali, da so tudi majhne zmage tiste, ki štejejo.

"zmagovalci Republiškega orientacijskega tekmovanja"
Vir: Republiško orientacijsko tekmovanje
Foto: Suzana Podvinšek in Ivan Vrhnjak