Finance

Tako lahko preverite, kateri račun izbrati za mlade

22. 8. 2022 avtor: Uredništvo

Spletni primerjalnik, ki so ga ustvarili v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Učenje otrok o ravnanju z denarjem se lahko začne že v zgodnjih letih. Poleg hranilnikov lahko spoznajo varčevanje z dobivanjem žepnine, prilagojene njihovi starosti, določeno stopnjo finančne samostojnosti pa lahko pomeni tudi odprtje njihovega lastnega bančnega računa.

Katere banke ponujajo posebne račune za otroke, dijake in študente ter podrobnosti o stroških vodenja storitev je moč preveriti v spletnem primerjalniku, ki so ga pripravili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Poleg možnosti odprtja računa iz redne ponudbe večina bank in hranilnic ponuja posebne otroške, dijaške in študentske račune. ‘Vodenje je praviloma brezplačno, doplačati je potrebno le za uporabo drugih storitev kot so plačilo položnic, dvigi in podobno,” je zapisano na spletni strani ZPS.

Prvi račun naj bo namenjen učenju o ravnanju s sodobnimi plačilnimi sredstvi, a tudi vzpodbujanju varčevanja.

Bančni račun postane nujen, ko mladi pričnejo prejemati štipendije ali druga nakazila, kot je na primer nakazilo iz študentske napotnice. Za pregled ponudbe za dijake v ZPS svetujejo izbiro polj otroci in mladi, saj banke različno razvrščajo ponudbo glede na starost komitentov. V študentskih letih pa je račun že nujni del opreme mladih odraslih, ki začnejo plačevati prve položnice, kupujejo preko spleta in varčujejo za večje nakupe in uresničevanje svojih življenjskih ciljev, dodajajo na ZPS.

Vir: Žurnal24.si