Prostovoljstvo

Takojšnja odzivnost je najbolj pomembna

12. 12. 2023 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje

Na nedavnem vsakoletnem Nacionalnem posvetu mladinskega sektorja, ki so ga letos v Mariboru organizirali Urad RS za mladino, Mladinska mreža MaMa in Mladinski center Maribor je sodelovalo kar sedem predstavnikov Mladinskega centra Prlekije-Pokrajinskega centra NVO (MCP).

V bogato celodnevno dogajanje je bil vključen tudi tematski sklop Vloga mladinskega sektorja v kriznih situacijah kot so migracije, naravne nesreče, draginja. V MCP-ju, ki v naslednjem letu praznuje že 30-letnico delovanja, tem področjem posvečajo posebno pozornost že od ustanovitve dalje. V lastnem kriznem načrtu imajo natančno opredeljene in zapisane vse ukrepe – po njih se tudi ravnajo.

Veliko vsakodnevnih aktivnosti posvečajo prav humanitarnim dejavnostim, kar je nedavno prepoznala tudi država. MCP je tako pridobil status humanitarne organizacije. Ob minulih poplavah sta se samoiniciativno odzvala velika dobrotnika iz tisoč kilometrov oddaljenega kraja Matzenbach, in sicer aktivistka na področju družin in sociale Jessica in policist, vodnik in trener službenih psov Heiko Hausknecht.

V Prlekijo sta pripeljala obsežno donacijo dezinfekcijskih in higienskih pripomočkov ter drugih najnujnejših življenjskih potrebščin, organizirala pa sta tudi zbiranje finančnih sredstev. Za njiju je bil organiziran sprejem v MCP-ju, kjer sta v znak hvaležnosti prejela protokolarna darila organizacije in kot darilo Občine Ljutomer Monografijo Prlekije.

Srečko Domajnko