Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Takrat so bile dovoljene sanje, danes je nov dan

24. 6. 2019 avtor: Uredništvo

25. junij je praznik in dela prost dan. Pa veste zakaj?

Na današnji dan leta 1991 je slovenska skupščina sprejela Deklaracijo o neodvisnosti in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slavnostno sta bili razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. S sprejetjem teh dveh listin je Slovenija postala formalno neodvisna od Jugoslavije in se podala na samostojno pot. Le dan kasneje je sledil napad Jugoslovanske ljudske armade. Po desetih dneh oboroženih napadov, je Slovenija neodvisnost ubranila. To je bil za novonastalo državo le prvi izmed mnogih izzivov in od takrat se je marsikaj spremenilo. Padle so meje in nastale so nove, omejitve pa so ostale. Mladi so tu, da jih presežejo in Slovenijo popeljejo v prihodnost 21. stoletja.

Iz Jugoslavije v Evropsko unijo

V preteklih 28. letih se je Sloveniji zgodilo marsikaj: vzponi in padci gospodarstva, zmage in porazi na športnih tekmovanjih ter akrobacije na političnem parketu. Slovenija si je že ob osamosvojitvi zadala cilj, da postane del širše mednarodne skupnosti. Po mednarodnih priznanjih je zaprosila za sklenitev sporazuma o pridružitvi Evropski uniji,  postala polnopravna članica EU ter se pridružila Natu. Od takrat naprej smo del večje zgodbe, ki povezuje mnoge generacije mladih.

Pogovarjali smo se s Tanjo Kristan iz Litije, ki je bila leta 1991 stara 15 let. Pravi, da se prihodnost takrat ni zdela tako negotova, so se pa mladi soočali z drugačnimi izzivi. »Tujina je bila bistveno bolj nedosegljiva kot sedaj. Danes imajo mladi z vidika mobilnosti več priložnosti. Lažje gredo po svoji poti. Včasih je bilo težje slediti sebi, saj si bil hitro označen kot čuden in izločen. Če sem se odločila početi karkoli nenavadnega, je bilo potrebno konkretno zagriznit. Večkrat sem se počutila nerazumljeno. Politično nas je bilo strah, mi takrat tega nismo čutili, starejši od nas so. Pomembno se mi zdi,  da najdeš tisto kar te veseli in greš za tem. Možnosti so, včasih ozke, vendar so. Danes je glede tega lažje, mladi se hitreje vključujejo tudi v politiko,« pravi Tanja.  Leta 1991 je mnogo mladih odraščalo sredi gozdov s fračami v rokah,  gugajoč se ne gugalnicah, ki so jih naredili sami. Kje se pa igrajo mladi danes?

Slovenija je danes prostor prostega pretoka idej, ljudi, znanja in nenazadnje kapitala. Prihodnost je negotova, a ostati moramo optimistični. V primerjavi z ostalimi državami sveta, smo relativno mlada država. V ponos nam je lahko, da smo neodvisnost izborili na relativno miren način. Ko smo se priznali sami, so nas priznale tudi druge države, do sedaj že 190. Slovenije niso priznale le nekatere države, med njimi Zimbabve, Srednje-afriška republika, Čad, Kiribati, Solomonovi otoki, Lesoto, Svazi in Cape Verde. Na tej točki ne smemo pozabiti na države, ki se za svojo neodvisnost še vedno borijo. Čas je, da mednarodni skupnosti vrnemo uslugo izpred 28ih let in s svojo neodvisnostjo omogočimo neodvisnost še kakšnemu drugemu narodu. To bi bila poteza 21. stoletja.