Zaposlovanje

Tea Jarc na čelu mladih evropskih sindikalistk in sindikalistov

17. 12. 2019 avtor: Uredništvo

V ponedeljek, 16. decembra, je v Bruslju potekala skupščina Odbora za mlade Evropske konfederacije sindikatov (ETUC Youth/CES Jeunes). Gre za mednarodno organizacijo, ki združuje mlade sindikalistke in sindikaliste iz vse Evrope in zagovarja interese mladih delavk in delavcev ter mladih na splošno.

Iz Sindikata Mladi plus, sindikat študentov, dijakov in mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev sporočajo, da je Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus, ki jo je nominirala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), postala nova predsednica omenjene organizacije. Gre za prvo izvoljeno funkcionarko (ali funkcionarja) iz Slovenije, ki je bila kadarkoli nominirana ali izvoljena na predsedniško funkcijo v evropskih sindikalnih strukturah!

Ob izvolitvi je Tea povedala: “V Evropi še vedno obstaja velik problem brezposelnosti med mladimi. In če mladi že dobijo delo, gre velikokrat za prekarne, nestalne in nedostojne oblike dela. Treba je zagotoviti dostojno delo za vse, pa socialne pravice, implementacijo Evropskega stebra socialnih pravic (European Pillar of Social Rights) ter ukrepe, ki bodo po meri mladih ter delavk in delavcev. V vse omenjene procese je treba vključiti mlade. Zavzemala se bom za boljše vključevanje mladih v sindikate, predvsem prekarnih delavk in delavcev, ter za krepitev sindikalnega organiziranja v Evropi. Mladi moramo biti vključeni v delavsko gibanje in tudi sindikati morajo postati bolj vključujoči za mlade.”

Več podrobnosti o izvolitvi ter o prioritetah izvoljenega odbora je mogoče najti tukaj.

Vir in foto: Sindikat Mladi plus