Zdravje

Tehnike sproščanja za ohranjanje duševnega zdravja

3. 10. 2023 avtor: Uredništvo
meditacija

Vsak od nas se občasno srečuje z izzivi v svojem duševnem zdravju. Pomembno je, da se zavedamo, da lahko tudi sami veliko naredimo za izboljšanje svojega počutja, in sicer z redno telesno vadbo, zdravo prehrano, preživljanjem časa z ljudmi, ki jih imamo radi, zmanjševanjem stresa …

Kako pa si lahko sami pomagamo, če opazimo, da smo že pod stresom, se srečujemo s tesnobo in anksioznostjo?

Predstavljamo nekaj preprostih tehnik sproščanja, ki ti lahko pomagajo, da si vzameš par minut oddiha in se popolnoma odklopiš, kar lahko blagodejno vpliva na tvoje duševno zdravje.

Globoko dihanje

Ta tehnika je preprosta in jo lahko izvajaš kjerkoli in kadarkoli. Udobno se usedi se ali uleži, zapri oči in globoko vdihni skozi nos, pri tem pa štej do štiri. Nato počasi izdihni skozi usta, spet štej do štiri. Ponovi ta proces večkrat, kar ti bo pomagalo sprostiti telo in um.

Sprostitvene tehnike dihal

Poleg globokega dihanja lahko poskusiš različne tehnike dihal, kot je dihalna metoda 4-7-8, ki vključuje dolge vdihne, zadrževanje diha in počasno izdihavanje.

Progresivna mišična relaksacija

Pri tej tehniki se osredotoči na sproščanje mišic po telesu. Začni z nogami in napni mišice, nato pa jih sprosti. Postopoma se premikaj navzgor po telesu, napenjaj in sproščaj mišice. To bo zmanjšalo napetost in stres v telesu.

Meditacija

Meditacija je močno orodje za sproščanje uma. Udobno se usedi, zapri oči in se osredotoči na dihanje ali pa uporabi vodeno meditacijo (na spletu najdeš veliko primerov). Meditacija nam pomaga umiriti misli in se osredotočiti na trenutek.

Vizualizacija

Zapri oči, predstavljaj si mesto, kjer se počutiš sproščeno, in se v to situacijo potopi s čutili. Vizualizacijo lahko primerjamo s sanjarjenjem, le da je vizualizacija bolj vodena in usmerjena. Pomaga ti lahko umiriti um in zmanjšati stres.

Joga

Joga združuje fizično vadbo s tehnikami sproščanja. S pomočjo joge lahko izboljšaš prožnost, okrepiš mišice in hkrati sprostiš um. Obstajajo različni stili joge, zato lahko izbereš tistega, ki ti najbolj ustreza.

Sprostitvene tehnike so odličen način za obvladovanje stresa, tesnobe in napetosti v vsakdanjem življenju. Pomembno je, da eno ali več teh tehnik prakticiraš redno, saj se po rednem izvajanju pokažejo pozitivni učinki, kot so lažje soočanje s stresom, izboljšanje spanja in pozornosti, večja produktivnost in drugi. Na spletni strani Nisi Okej? Povej naprej, najdeš podrobnejši opis nekaterih izmed naštetih tehnik sproščanja skupaj z videoposnetki za njihovo izvajanje.

Kdaj po pomoč?

Čeprav so tehnike samo-pomoči, kot so na primer tehnike sproščanja, lahko zelo učinkovite pri izboljšanju duševnega zdravja, obstajajo trenutki, ko je nujno poiskati strokovno pomoč. To vključuje:

Več informacij o tem, kje in kako poiskati pomoč, najdeš na spletni strani portala Nisi okej? Povej naprej.

Vir: Nisi okej? Povej naprej