Digitalizacija / Podjetništvo

Tehnološka Sinergija: AI ter preobrazba izobraževanja in podjetništva

19. 2. 2024 avtor: Center eksperimentov Maribor
mladi

V Centru eksperimentov Maribor je 14. februarja potekal edinstven dogodek, posvečen prepletanju tehnologije, izobraževanja in podjetništva. Trije strokovnjaki so radovednim mladim obiskovalcem razkrili vizije, ki oblikujejo prihodnost.

Tadej Slapnik (HashNET, Think XR) je raziskoval vlogo razširjene resničnosti (XR) in umetne inteligence v izobraževanju. S pomočjo virtualne resničnosti lahko kompleksne koncepte predstavimo na inovativen način, obetajoč novo dobo učenja.

Luka Slapnik (WNS) je osvetlil orodja umetne inteligence ter poudaril trenutne trende, prihodnje možnosti in etične vidike. Podrobneje je predstavil virtualni avatar Hermana Potočnika – Noordunga, ki v slovenščini komunicira z občinstvom in odgovarja na zastavljena vprašanja.

Aleš Pevc (Tehnološki park Ljubljana, GoDigital) je razkril, kako sodobne digitalne tehnologije, kot je AI, spodbujajo inovacije in podpirajo podjetniške ambicije. Posebni poudarek je dal na oblikovanje pozivov in kako lahko ta pogled apliciramo tudi zunaj umetne inteligence na izboljšanje nas samih, s čimer dosežemo osebni in poslovni razvoj.

Dogodek je združil različna strokovna znanja, občinstvu pa ponudil obilo novih vpogledov, navdiha ter postavil temelje za nadaljnje diskusije o vlogi tehnologije v prihodnosti izobraževanja, podjetništva in družbe. Na koncu so se lahko obiskovalci še podali v virtualni svet 3D očal in preizkusili nekatere predstavljene koncepte v živo.