Neformalno izobraževanje

Tema Oratorija 2023 je Hobit

30. 11. 2022 avtor: Zavod Salesianum

Po pregledu mnogih knjig in zgodb so se na Zavodu Salesianum odločili, da oratorijsko zgodbo 2023 prepustijo verjetno najvplivnejšemu fantazijskemu piscu 20. stoletja, J. R. R. Tolkienu. Njegova zgodba HOBIT je bila napisana kot knjiga za otroke in bralca hitro pritegne v Tolkienov pisan domišljijski svet. Hkrati kot vsa njegova dela prinaša kopico krščanskih sporočil in vrednot, ki so pomembne za otrokovo vzgojo.

Hobit

Zgodba Hobita spremlja preprostega hobita Bilba, ki si želi le mirnega življenja v svoji duplini, kako se na povabilo čarodeja Gandalfa pridruži veliki pustolovščini druščine škratov. Skupaj bodo poskušali iz krempljev strašnega zmaja osvoboditi škratji zaklad, ki jim ga je zmaj ukradel, ko je uničil njihovo podzemno mesto v Samotni gori. Da bodo do tja sploh prišli, bodo seveda morali premagati še številne ovire in težave.

Čeprav se knjiga Hobit po obsegu ne more meriti s Tolkienovo slavnejšo trilogijo Gospodar prstanov, je zgodba v celoti vseeno preobsežna za oratorijski oder. Največji izziv za ustvarjalce je torej predstavljalo, kako zgodbo skrajšati in jo narediti izvedljivo na oratoriju. To so storili z osredotočenostjo na Bilbovo osebno rast, ki tako kot v izvirniku prehodi pot rasti od zapečkarja do neslutenega junaka.

Tolkien in njegov domišljijski svet

Opus J. R. R. Tolkiena ne obsegata le najbolj znana Hobit in Gospodar prstanov, temveč genij njegovega ustvarjanja leži v celotnem domišljijskem svetu, ki ga je ustvaril in katerega omenjeni deli predstavljata le mali delček. Kot jezikoslovec je zanj ustvaril celo več umetnih jezikov. Njegov svet se začne s stvarjenjem sveta ter različnih vrst bitij, med drugim vilinov, škratov, hobitov in nazadnje tudi ljudi. Zgodovina sveta, ki jo je spisal v kakšnem delu bolj, v kakšnem manj natančno, obsega več tisoč let. V njej se vrstijo rojstva in propadi celih civilizacij ter neštevilni spopadi med dobrim in slabim. Glavna antagonista sta Morgoth in njegov služabnik Sauron, v katerih zlahka prepoznamo padla angela. Značilno za Tolkienov svet je, da se to, kar se v resničnem svetu dogaja na duhoven in velikokrat neviden način, v njem dogaja vidno, v obliki fizičnih ovir ter bitk.

Tema Oratorija 2023 je Hobit&url=https://www.mlad.si/tema-oratorija-2023-je-hobit/&via=mlad_si" target="_blank">