Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Trajnostna prenova Koroškega mladinskega kulturnega centra Kompleks

30. 7. 2019 avtor: Uredništvo

»Koncerti še bodo, absolutno, ampak okrepiti želimo programe tudi med tednom«, pravi v intervjuju direktorica Koroškega mladinskega kulturnega centra Kompleks  (KMKC Kompleks), Ana Pisar Čivčić. Preoblikovalnica socialno podjetje se je prejšnji teden odpravilo na trajnostno prenovo mladinskega centra na Koroškem. Skupaj z zaposlenimi, mladimi in prostovoljci so opremili del t. i. zatočišča za vse alternativne in kreativne duše v trajnostni prostor s toplo ter multifunkcionalno dušo. Vabljeni, da si sami ogledate po poletju, kaj točno se je prenovilo, ko bo Kompleks ponovno odprl eno izmed lepših kleti v Sloveniji.

Zakaj ste se odločili za prenovo KMKC Kompleks?

Naša želja je bila, da v naše prostore vnesemo nekaj svežine, toplote, vonja po lesu, dodatno funkcionalno pohištvo, ki pa ne bo kupljeno v Ikei, temveč trajnostno naravnano. (Za)želeli smo si coworking prostor in bolje izkoriščene pisarniške prostore. Da bo prostor dobil novo dimenzijo, predvsem pa toplo in funkcionalno dušo.

Kaj ste pravzaprav prenavljali?

Spremembe so največje v naših pisarnah, kjer si delimo prostore še s Klubom koroških študentov. Dodatno premično pohištvo v pisarni ter baru bo služilo za kreativen coworking prostor, hkrati sta oba prostora namenjena za srečanja in sestanke drugih društev. Ob tem tudi vabimo posameznike in druga društva, ki potrebujejo prostore, da nas kontaktirajo. Prenove pa so bili deležni tudi nekateri drugi prostori, kjer smo uredili, recimo temu, lepotne popravke. 

Ali spreminjate namembnost centra? Kaj načrtujete po poletju?

Namembnosti centra ne spreminjamo, ampak jo razširjamo. Prepoznani smo bolj kot koncertno prizorišče, ampak si želimo tudi čez teden zapolniti program mladinskega centra. Sodelujemo že z osnovnimi in srednjimi šolami, predvsem pa vabimo tiste, ki si želijo vstopati v bolj kreativni prostor. V baru vzpostavljamo že omenjeni coworking prostor z novim premičnim pohištvom. Tako bodo lahko posamezniki in raznovrstna društva, ki organizirajo različne dogodke pri nas, koristili prostore tako čez teden kot tudi čez vikend. Menim, da s tem in z novimi programskim vsebinami, ki se obetajo, postajamo mladinski center v pravem pomenu besede.

Katera društva se bodo po novem zadrževala v Kompleksu?

Že sedaj sodelujemo z vsaj dvajset društvi. So pa bila kontaktirana društva navdušena nad idejo, da bodo lahko imeli prostore na souporabo. Pa predvsem, da bo temu primerno tudi osvetljena, kar do sedaj žal niso bila. Prepričana sem, da bomo v nadaljnje skupaj snovali program mladinskega centra, tako naše aktivnosti kot njihove in seveda skupne.

Je Kompleks prostor, kjer mladi soustvarjajo vsebino?

Ja, vsebino ustvarjajo tudi mladi. Naša ekipa je zelo široka, nekateri se ukvarjajo bolj s programom, drugi bolj z vidika tehnike in operative. Konstantno vabimo različne mlade k soustvarjanju. Kot omenjeno sodelujemo s številnimi društvi, nekateri izvajajo samostojne dogodke, drugi pa kar skupaj z nami. Čez poletje v prvi vrsti načrtujemo poleg prenove tudi sestanek s sodelujočimi društvi za koncipiranje programa mladinskega centra. Hkrati pa nam dajo tudi odlične povratne informacije na naše delo in ideje za naš nadaljnji program. Število mladih pa seveda variira glede na vrsto programa in je odvisno tudi od vključenosti Koroškega kluba študentov (npr. dijaške sekcije).

Ste zadovoljni s prenovo?

Ja, so far so good. Tudi sami smo se odločili spremeniti prostor z vizualnimi in multifunkcionalnimi popravki, tako da bo končni rezultat tisti, ki bo pokazal naše zadovoljstvo. Najbolj pa si želimo,  da prostor zaživi z mladimi in da ne bo sam sebi namen. Je pa to tudi naša odgovornost in na nas, da privabimo številne uporabnike.

Koncerti še bodo?

Ja, koncerti še bodo, absolutno, od tega niti približno ne odstopamo. Je pa res, da se moramo malo prilagoditi situaciji oz. interesom mladih in vzpostaviti še bolj raznolike programske vsebine.

Vir in foto: Združenje Sezam – Mladinska postaja Moste