Vključenost

TransMisija VI – osrednje letno srečanje na področju transspolnosti

9. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Društvo Parada ponosa se je v novembru v Kreativnem centru Poligon v Ljubljani udeležilo TransMisije  osrednjega letnega srečanja na področju transspolnosti. Letos je potekala pod sloganom “Naredi sam_a”.

Srečanje TransMisija VI predstavlja nadaljevanje strokovnih srečanj TransMisija I – IV (2014 – 2017) in prvega javnega shoda za pravice transspolnih oseb v Sloveniji. TransMisija V (2018) je prepoznano kot eden ključnih javnih dogodkov za tematike transspolnosti v Sloveniji. 

Letošnjo TransMisija VI sta skozi uvodu z naslovom “Cistem brez posodobitev” odprli_a Linn Julian Koletnik, mag. študij spolov in direktor_ica Zavoda TransAkcija in Blažka Plahutnik Baloh, mag. psihologije, programska sodelavka na področju svetovanja in samopomoči Društva Legebitra ter predstavila_i, kaj se je dogajalo v zadnjem letu na področju pravnega priznanja spola in potrditve spola s pomočjo medicinske tranzicije. Poročala sta o minimalnem napredku, na kar se tudi nanaša naslov uvodne predstavitve. Uvod je bil namenjen naslovitvi nujno potrebne – a neizvedene – sistemske posodobitve na področjih pravnega priznanja spola in zdravstvene obravnave transspolnih oseb v preteklem letu

Na letošnji TransMisiji smo izvedele_i, da so v zadnjem letu  na Zavodu TransAkcija pošiljale_i dopise na Ministrstvo za Zdravje in imele_i sestanek s z interdisciplinarnim konzilijem za potrditev spola, kjer so izrazile_i svoje zahteve po formalizaciji postopka medicinske potrditve spola, ki pa so bile zavrnjene.

V drugem delu srečanja so bili na interaktiven način predstavljeni rezultati letošnje raziskave Zavoda TransAkcija Vsakdanje življenje transspolnih oseb, ki predstavlja podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije. Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb v Sloveniji so večinoma neraziskani, pomanjkanje podatkov pa dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti. V raziskavi je sodelovalo 113 transsspolnih oseb iz Slovenije, kar je do sedaj največji znan vzorec transspolnih oseb sodelujočih pri raziskavi v Sloveniji.

V tretjem delu je bil predstavljen nov priročnik Med modro in roza: priročnik o transspolnosti, ki ponuja osnovne informacije o transspolnosti, predvsem pa nasvete za podporo pri razumevanju lastne spolne identitete v svetu in družbi, kjer transspolne osebe te podpore največkrat nimajo. Priročnik je namenjen tudi vsem, ki transspolne osebe spremljajo na njihovi poti ali pa si želijo njihove biti zaveznice_ki. Evan Grm, en_a od avtoric_jev priročnika, se je v tem delu pogovarjal_a tudi s Tanjo Blažeka, mamo trans otroka. Tanjine napotke o tem, kako podpreti trans otroka, kot primer dobre prakse odziva starša na razkritje otroka najdemo tudi v samem priročniku.

Aktivistke_i za pravice transspolnih oseb si v bodoče želijo redno sodelovanje s članicami_i interdisciplinarnega konzilija za potrditev spola in njihovo prepoznanje nevladnih organizacij kot enakovrednih strokovnjakinj_ov z izkušnjami nudenja celostne podpore transspolnim osebam, ki je trenutno znotraj zdravstvenega sistema niso deležne. Želijo izboljšavo začetnega dela medicinskega procesa, ki se nanaša na psihiatrično in psihološko obravnavo, izobraževanje zdravstvenega osebja, doseganje transparentnosti glede celotnega poteka medicinskega procesa in popolno ločitev pravnega in medicinskega postopka.

Več o pogovoru glede pravnega priznavanja spola, postopku spremembe spola, pogojih in potrditvi spola oz. postopku medicinske tranzicije ter pridobitvi diagnoze s področja duševnega zdravja najdete tukaj.

Vir: Društvo Parada ponosa
Foto: Niki Lapkovski, arhiv TransAkcija