Mladinsko delo / Okolje in trajnost

Tresla se je Šiška, skuhala se je Zmajevska Disko juha!

24. 5. 2023 avtor: Mladi zmaji
zmajevska disko juha

Mladi zmaji Šiška so v četrtek, 4. maja priredili trajnostni sosedski blok party Zmajevska disko juha! Kulinarično – glasbeni dogodek je nastal na pobudo Društva Focus, z namenom ozaveščanja o pomembnosti etičnega prehranjevanja mladih, zmanjševanja zavržene hrane in čim manjšega vpliva na okolje s čim manjšim proizvajanjem smeti. Šišenski Zmaji so pričarali odlično vzdušje ob poskušanju dobrot narejenih iz hrane, ki ne ustreza visokim standardom potrošniške družbe, živi glasbi in sosedskem druženju.

V živo je nastopila mlada skupina Babooni iz okolice Celja, ki prisega na sentiment, ljubezen in srčnost. S svojim nastopom in preigravanjem indie – rocka s pridihom psihadelije in funka so ustavili marsikaterega mimoidočega in ustvarili res prijetno vzdušje v »Zeleni dnevni sobi« pred Mladimi zmaji Šiška. Za elektronske ritme je poskrbela mlada producentka Veronika Černe aka DJ Raketa, ki je pripravila dvouren plesni set samo za to priložnost in z raznolikimi ritmi nagovorila vse generacije in zaključila dogodek v velikem slogu.

Kuharske delavnice iz zelenjave, ki zaradi estetskih razlogov ni več primerna za prodajo, je vodila Alja Poharc, ki stoji za IG profilom brunch_queen_. Kmetija Zajček je donirala okusno lokalno zelenjavo, jajčka in ostale dobrote. Trajnostni meni Zmajevske Disko juhe je vseboval odlične domače testenine s pestom, juho s korenčkom, sladkim krompirjem in kurkumo in improvizirano Disko juho iz zelenjave, ki je bila na voljo v največjem obsegu: odlične cvetače, brokolija in korenja. Hrana je bila postrežena na ‘’normalnih’’, keramičnih krožnikih in z jedilnim priborom. Prostovoljci so skrbeli za to, da je bila posoda pomita in tako pomembno prispevali k  ‘’zero waste dogodku’’. Kot na vsakem pravem blok partyju niso manjkale palačinke in limonada. Pripravili so zdrave, ajdove palačinke in limonado z domačim bezgovim sirupom, ki ga je prinesla soseda iz bloka.

Na dogodku je sodelovala tudi ekipa grafičnih fasilitatorjev, udeležencev projekta Let’s Draw v organizaciji Zavoda Škatlica.  Dogodek so grafično zabeležilii, njihove izdelke pa si boste lahko ogledali na razstavi, ki bo krasila stene ČMC Šiška v poletnih mesecih.

K uspešnemu dogodku, dobremu vzdušju in vrhunski izvedbi so pripomogli vsi sodelujoči, študentke, prostovoljke, grafični fasilitatorji in predvsem vsem mladim, ki so pomagali pri ustvarjanju dobrot iz zavržene hrane ter prispevali k dobremu vzdušju kot obiskovalci koncertov, pa tudi vsi mimoidoči šiškarji!

Aktivnost je potekala v okviru projekta Our Food, Our Future, ki ga sofinancirata Evropska komisija in Ministrstvo za Zunanje Zadeve ter v sklopu akcije Odmev mladosti.

*** Aktivnost poteka v okviru projekta OurFod.OurFuture, ki ga sofinancirata Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina je v izključni odgovornosti organizatorjev in ne odraža nujno stališč sofinancerjev.