Angažiraj se / Zdravje

Tudi v mladinskem centru Skupaj v skupnosti so (ZA)čutili dobro – 14. dan za spremembe

18. 4. 2023 avtor: Zavod MISSS

“Rada ustvarjam. Če pa s tem naredim še nekaj dobrega, zakaj pa ne?”

Mladostnica, 14 let

Tudi letos smo se v mladinskem centru Skupaj v skupnosti pridružili vseslovenski akciji Dan za spremembe 2023 z letošnjo rdečo nitjo – (ZA)čutimo dobro (duševno zdravje), ki jo organizira Slovenska filantropija. V okviru le te smo prijavili skupnostno akcijo Žogico ustvari – sprostitev podari. K sodelovanju smo povabili:

Organizacija akcije

Organizacijsko je akcija potekala mesec dni prej, saj smo potrebovali čas za povezovanje, izdelovanje in na koncu predajo antistresnih žogic Centru za pomoč mladim, ki skrbi za duševno zdravje mladih. Žogice bodo na voljo uporabnikom, ko bodo prišli po nasvet, pogovor ali terapijo.

Skupnostne akcije se je udeležilo preko 100 posameznikov: učenci OŠ Dravlje, otroci, mladostniki, starši, zaposleni in prostovoljci zavoda MISSS ter stanovalci okoliških blokov.

Cilj akcije

Vsi, ki smo sodelovali na skupnostni akciji Žogico ustvari – sprostitev podari, smo navdušeni nad opravljenim delom.  Dodana vrednost je bila – poleg izdelovanja antistresnih žogic – tudi ozaveščanje o pomenu skrbi za duševno zdravje, ter podajanje pomembnih in konkretnih informacij: o ustanovah in posameznikih, ki nudijo pomoč in podporo, gradivih, programih in izobraževanjih, ki so na voljo, slišali smo tudi nekaj osebnih izpovedi ljudi, ki so se soočili s težavami v duševnem zdravju.

Zdrav duh v zdravem telesu je predpostavka zdravega življenja posameznika, zdravih odnosov v družini, med vrstniki in na koncu v družbi. Le če bomo dovolj pozorni do sočloveka, skrbni, odprti in pogumni, da pomagamo drug drugemu in dovolj močni, da premagamo tabuje, pa čeprav »le« s sodelovanjem pri izdelavi antistresnih žogic, bo to velik korak v boljši jutri. Zato si je vredno naslednje zapomniti besede :

“Promise me you’ll always remember: You’re braver than you believe, and stronger than you seem, and smarter than you think.”

Christopher Robin iz Winnie the Pooh – ja
Zahvala

Na koncu bi se radi zahvalili vsem, ki ste pripevali svoj čas in trud, da lahko skupaj z vami soustvarjamo prijetno bivanje v lokalni skupnosti, z vestno skrbjo za naše duševno zdravje.

Vabilo

Vabljeni tudi, da se nam pridružite na Kolažu mladosti, ki ga bomo pripravili v mesecu maju. Več o tem sledi kmalu, zato spremljajte našo FB stran in spletno stran Mlad.si.