Zdravje

UNICEF: Leto dni pandemije – nazadovanje na vseh ključnih področjih življenja otrok

12. 3. 2021 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF

Mineva leto dni, odkar je bil covid-19 razglašen za pandemijo. UNICEF-ovi najnovejši podatki razkrivajo uničujočo novo normalnost za otroke po vsem svetu.

»Eno leto po pandemiji smo priča slabšanju položaja otrok na vseh ključnih področjih,« poudarja Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »Povečalo se je število otrok, ki so lačni, osamljeni, žrtev zlorab, z duševnimi motnjami, živijo v revščini in prisiljeni v poroke. Obenem se je poslabšal dostop do izobraževanja in osnovnih storitev, vključno z zdravstveno oskrbo, prehranskimi programi in storitvami za zaščito. Vse to so znaki, ki potrjujejo, da bodo otroci še leta občutili posledice pandemije.

Pandemija je imela uničujoč vpliv na otroke:

»Otroci morajo biti v središču prizadevanj za okrevanje sveta po pandemiji,« je poudarila Forova. »To pomeni, da je treba šolam dati prednost pri ponovnem odpiranju. Pomeni zagotavljanje socialne zaščite za družine, vključno z denarnimi transferji, in doseganje najranljivejših otrok s ključnimi storitvami. Le s tem lahko zaščitimo generacijo mladih, da ne postane izgubljena generacija.«

Vir: Slovenska fundacija za UNICEF