Mladinsko delo / Neformalno izobraževanje

Uspeh Slovencev na mednarodni računalniški olimpijadi

16. 8. 2019 avtor: Uredništvo

31. mednarodne računalniške olimpijade, ki je med 4. in 11. avgustom potekala v Bakuju v Azerbajdžanu, se v Slovenijo dijaka Benjamin Bajd in Jakob Schrader, ki se programiranja učita v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI), vračata z bronastima odličjema.

Slovensko ekipo, ki jo je vodil dr. Marko Poženel s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, sta sestavljala še Bor Grošelj Simić, ki se programiranja prav tako uči v ZRI Ljubljana, ter Matevž Miščič z Gimnazije Vič. Skupno se je olimpijade udeležilo 329 tekmovalcev iz 88 držav.

Kvalifikacije dijakov za širši izbor so bile marca na Festivalu inovativnih tehnologij (FIT) – programiranje za srednje šole v različnih programskih jezikih, ki je potekal v organizaciji ZOTKS. Ekipa dijakov, ki je pod okriljem ZOTKS zastopala slovenske barve na mednarodni računalniški olimpijadi, pa je bila izbrana maja na izločitvenem testu.

ZOTKS še sporoča, da bo med 23. in 29. avgustom v Mariboru na Fakulteti za elektroniko, računalništvo in informatikopotekala tretja evropska juniorska računalniška olimpijada (The European Junior Olympiad in Informatics – EJOI), na kateri bo tekmovalo približno 90 tekmovalcev iz 24 evropskih držav, starih do 15,5 leta, spremljalo pa jih bo okoli 100 mentorjev in spremljevalcev. Mladi programerji se bodo med seboj pomerili v znanju in spretnostih računalniškega programiranja.

Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenija