Aktivno državljanstvo / Znanost

Uspeh Slovencev na olimpijskih igrah mladih znanstvenikov

31. 5. 2019 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Slovenski predstavniki so osvojili tretjo nagrado v kategoriji Fizika in astronomija ter štipendiji za študij računalništva na ruski univerzi.

Na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF), so Slovenijo zelo uspešno zastopali trije dijaki. Izbrani so bili na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Slovenijo, ki je na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike sodelovala četrtič, je v Phoenixu s projektom Lasersko pospeševanje snovi zastopal Natan Dominko Kobilica, dijak Gimnazije Bežigrad iz Ljubljane. Žirija, sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z več Nobelovimi nagrajenci, mu je v kategoriji Fizika in astronomija na tekmovanju podelila tretjo nagrado. Od Intelovega sklada za mlade znanstvenike je prejel tudi nagrado v višini 1000 USD.

Kot ekipa sta na sejmu sodelovala tudi Urban Mežnar in Vid Smole, dijaka Vegove gimnazije Ljubljana. S svojim projektom Nedokumentirani ukazi v mikroprocesorjih sta si prislužila štipendijo za univerzitetni študij računalništva priznane Univerze Innopolis iz ruskega Kazana.

Na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo več kot 1800 mladih znanstvenikov, ki so bili izbrani na 423 povezanih sejmih v več kot 80 državah in regijah. Najbolj nadarjeni dijaki so se letos potegovali za nagrade in štipendije, katerih skupna vrednost je znašala približno 5 milijonov USD. Tekmovanje Intel ISEF, ki velja za olimpijske igre znanstvenih talentov, že od leta 1950 organizira Društvo za znanost in javnost.