Zdravje

Uspešen trening za krepitev samozavesti

6. 1. 2019 avtor: Uredništvo

Trening za krepitev samozavesti (trening asertivnosti) je trening, ki je namenjen delu na sebi, razumevanju namena izbire lastnih vedenj, učenju sprejemanja in spoštovanja svojih čustev in sebe v odnosih z drugimi. Na treningu ozaveščamo svoja prepričanja in pričakovanja ter se učimo veščin, s pomočjo katerih krepimo svojo notranjo moč, saj asertivnost pomeni: samozavest in njena krepitev, zavedanje svojih sposobnosti, zavedanje lastne vrednosti, zavedanje svojega dostojanstva, samouresničevanje, samospoštovanje in spoštovanje drugih, jasna komunikacija in iskreni odnosi. Delo poteka v skupini najmanj osmih in največ štirinajstih ljudi. Metode dela so splošne diskusije, individualno delo,  vaje v paru ali manjših skupinah, igre vlog ipd. Izkušnje kažejo, da hitreje napredujemo, če prejmemo podporo skupine, ki nas razume. 

Tovrstne treninge redno izvajajo na društvu Center za pomoč mladim, za njimi je še en uspešen trening. Zakaj uspešen? Udeleženci so se počutili izredno varno in sprejeto, delili so svoje stiske, težave in življenjska vprašanja. Naučili so se boljšega sodelovanja v skupini, kako podati in kako sprejeti kritiko, kako reči NE brez občutka krivde, kako sprejeti in podati komplimente, ter predvsem kako dobro poskrbeti zase. Te zanimajo vtisi udeležencev?

Skupina me je sprejela takšnega kot sem, ni se mi bilo treba pretvarjati in se dokazovati. Ugotovil sem, da sem super tak kot sem.”

Ugotovila sem, da moraš kdaj reči ne, ter da si sam odgovoren za svojo srečo in uresničitev ciljev.”

Ugotovila sem, da sem veliko sposobna, vendar se tega premalo zavedam. Trening mi je dal motivacijo da verjamem vase.”

Naučil sem se, da je potrebno večkrat poslušati svoje potrebe in da prilagajanje drugim ne vodi nujno k boljšemu odnosu.

Si tudi ti želiš bolje počuti v svoji koži in bolje poskrbeti zase? Si želiš postati bolj samozavesten/a in bolje verjeti vase? Spremljaj njihovo FB stran in izvedel/a boš, kdaj je nov termin treninga.

Vir: Društvo Center za pomoč mladim
Foto: pixabay