Mladi z manj priložnostmi / Znanost

Uspešen zaključek računalniškega praznika v Škofji Loki

12. 3. 2019 avtor: Uredništvo

V Škofji Loki na OŠ Jela Janežiča sta se zaključili računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom, ki ju je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). 

Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij. Z enim od tekmovanj ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo. 

Na državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, so se pomerili varovanci posebnega programa. V kategoriji urejanja in uporabe elektronske pošte se je med seboj pomerilo 18 tekmovalcev iz 12 slovenskih šol. Največ znanja je pokazal Jan Lamberšek z Osnovne šole Roje Domžale

Že 19 let pa poteka tekmovanje z naslovom Z računalniki skozi okna, ki je namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda. Z letošnjim letom je tekmovanje dobilo nove vsebine, udeleženci so tekmovali v parih in so prek uporabe pametnih telefonov izven računalniške učilnice na različnih lokacijah tekmovanje zaključili z delom na računalnikih. Na tekmovanju je sodelovalo 20 tekmovalcev iz 10 šol. Največ spretnosti je pokazal Jan Rotar iz Centra Janeza Levca Ljubljana.

Vir: ZOTKS