Zabava in prosti čas

Uspešno zaključena evropska računalniška olimpijada

2. 9. 2019 avtor: Uredništvo

Zaključila se je tretja Evropska juniorska računalniška olimpijada (European Junior Olympiad in Informatics – EJOI), ki je v Mariboru pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) potekala vse od 23. avgusta. Na olimpijadi se je v znanju in spretnostih računalniškega programiranja med seboj pomerilo 90 mladih programerjev iz 24 evropskih držav. Absolutni zmagovalec je postal Alexandru Luchianov iz Romunije, ki je edini pravilno rešil vse naloge in zbral vseh 600 možnih točk. Na olimpijadi je bilo podeljenih 8 zlatih15 srebrnih in 21 bronastih medalj.

Osnovni namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi.  Na ZOTKS, ki je glavni organizator olimpijade in računalniških tekmovanj v Sloveniji, se že vrsto let trudijo, da bi ta del računalništva – programiranje in uporaba programskih jezikov za reševanje problemov s področij programiranja – ponovno dobil večjo veljavo in pravo mesto tudi v našem šolskem učnem programu.

Ne samo tekmovanje, ampak tudi druženje

Celotno dogajanje olimpijade EJOI je potekalo sedem dni. Poleg samega tekmovanja so potekale tudi različne obtekmovalne dejavnosti, kot so strokovne ekskurzije, družabni dogodki in ogledi nekaterih naravnih znamenitosti Slovenije. Udeleženci iz 24 držav Evropske unije so si tako ogledali Škocjanske jame ter Ljubljano, obiskali Center eksperimentov Maribor, se z vzpenjačo povzpeli na mariborsko Pohorje, raftali po Dravi in prek igre Unlock Maribor odkrivali štajersko prestolnico. Tako so stkali številna nova poznanstva in prijateljstva ter krepili medkulturne stike.

Letošnjo olimpijado je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Olimpijada je potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, podprla pa so jo tudi podjetja KRKAELESMarand in COSYLAB

Vir: Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Foto: Daniel Novakovič/STA